Läkaren till Schelin: Din karriär är död

Beskedet som var nära att knäcka stjärnan: ”Han hade fel – och vi pratade aldrig igen”

1 av 3 | Foto: Andreas Bardell
Bättre än någonsin När Lotta Schelin var 15 år fick hon beskedet av en läkare att hennes rygg inte höll för fotboll på hög nivå. Lotta hörde. Men det betyder inte att hon lyssnade. I dag är 27-åringen en av världens absolut bästa spelare – och fri från smärtorna. I morgon ska succén rulla vidare mot Japan i semifinalen.
FOTBOLL

Australiensiska backar.

Splittrande drömmar om artistlivet.

Utbuktningar i ryggdiskarna och läkare som dömer ut karriären.

Ett råd till Japan inför semin:

Skicka något tuffare än så om ni har tänkt stoppa Lotta Schelin.

Lotta Schelin var åtta år och ångestriden

Rent geografiskt var hon på sitt trygga lantställe, men i livet kom ett vägskäl. Barnaåren var förbi och det höll inte längre att vara sångerska och fotbollsdåre, det fattade hon. Men ett första steg åt vänster hade stängt högerstigen och tvärtom.

Musik eller sport. Antingen eller. Klart hon grät.

– Jag var skitledsen i flera timmar, för det var så viktigt att inte välja fel.

Har du någonsin hört om en mer dramatisk åttaåring?

– Nej, men där förstår man att jag är lite skum.

På eftermiddagen märkte föräldrarna hur Lotta inte kom över grubblet. De tog sin sorgsna dotter åt sidan och lyssnade.

Efter hennes berättelse sa de att hon inte behövde välja. 19 år senare fortsätter Lotta lyda det rådet.

Lotta Schelin var 15 år och paff

Jaha, tänkte hon, så fort gick det att få den begynnande karriären raserad. Efter månader av ryggproblem hade hon gått till Mölndals sjukhus och nu stod en allmänläkare framför henne och visade röntgenplåtar. De hade inte träffats förut och Lotta tyckte det var fräckt att ge så raka besked. Han behandlade det inte ens som en stor grej, bara ett ”det här är inget bra, det blir ingen mer fotboll på högre nivå för dig”.

De senaste åren hade Schelin växt på längden, men inte hängt med muskulärt. Hon var lång och lite ranglig. Det högg till i ländryggen vid varje löpsteg. Enligt doktorn berodde smärtorna på utbuktningar på flera diskar i ryggen. En fysiskt tärd 30-åring kunde se ut så, men för en som inte fyllt 18 var det illavarslande.

Lotta hörde. Det betyder inte att hon lyssnade.

– Hela året var besvärligt, men jag tänkte bara att han hade fel. Att han inte kunde veta det, för han kände mig inte.

Hon tog sitt tvivel vidare, bland annat till internationellt erkända ortopeden Leif Swärd. Hon ökade dosen styrketräning och märkte stegvis hur diagnoserna blev mer optimistiska.

Några månader senare satt två kilo muskler extra på benen och överkroppen. För att vara dödförklarad var karriären sällsynt levande.

– Jag pratade aldrig med läkaren igen. Jag vet inte ens vad han heter.

Lotta Schelin var 22 år och upprymd

I handen höll hon glasskulpturen, den vi låtsas är rund och gjord av diamanter. Hon tittade ut över den svenska fotbollseliten som kollade tillbaka på den enda personen som skulle lämna Hovet den kvällen med två priser, som årets mittfältare och årets spelare. Dessutom hade Schelin vunnit allsvenskans skytteliga.

Lotta Schelin darrade inte av uppståndelsen. Hon tackade sina tränare och höjde galahumöret med en berättelse om en villrådig åttaåring.

– Jag hade haft ett år då allt gick rätt. Det var bara att njuta. Jag har tänkt på det många gånger i efterhand: skulle det ta slut här och nu finns så mycket fint man har fått uppleva.

Du har blivit fem år äldre. Kunde du som 22-åring greppa allt som hände?

– Nej, jag tror inte det. Jag tänkte inte så mycket då, det har jag fått ta igen efteråt. Då var det bara ”det här var kul, men... när är nästa match?”.

Lotta Schelin var 24 år och klibbig

Trots att klockan var tio var det sommarhetta. Hon stod i den franska kvällen med Lyons president Paul Piemontese. För att introducera sitt rekordköp för den nya staden tog han upp henne till basilikan Fourvière.

Citysilhuetterna, kyrkomiljön, de stora gesterna – hon förstod allt och ingenting.

– Han hade dålig engelska och jag ingen franska. Jag vet inte hur vi kunde kommunicera, men vi försökte hela kvällen. Jag minns att jag däruppe tänkte ”det här kan nog bli bra”.

Vad så att säga pratade ni om?

– Jag tror han försökte förklara hur kul det var att jag hade skrivit på. Och om laget och fotbollen.

Du var klubbens stora värvning. Tvekade du någonsin på om du var bra nog?

– Nej. Jag gjorde tre mål första matchen och fick starta efter det. Med en så himla bra start hade jag råd med småmissar sedan. Men tänk om det inte hade blivit så, vad hade hänt då? Det kommer en dipp första året och min vårsäsong var upp och ner. Då är det ingen dans på rosor. Det gäller att hänga i när man inte heller förstår språket. Men det har jag gjort.

När återvände du senast till kyrkan?

– Jag åkte nyss dit med ett gäng från laget. De körde gospel och jag var glad att komma dit igen. Men gospel var inget för oss, så vi vände och gick därifrån.

Lotta Schelin är 27 år och jagad

Den australiensiska målvakten Melissa Barbieri är i hasorna och 20 meter bort försöker Kim Carroll reparera sin hemåtpass.

Målet är öppet och de kommer inte hinna.

Schelin har dittills varit VM:s bästa och mest ifrågasatta svensk. Hon har skapat mer än tio chanser men inte förvaltat en enda.

Hon är fri från smärtorna i ryggen och vädrar säkerligen karriärens andra diamantboll efter att i maj ha lett Lyon till seger i Champions League-finalen (efteråt gav hon, precis som nu under VM, intervjuer på flödande franska). Hemma på hotellrummet står en gitarr som hon plinkar bort dötid med.

Schelin bredsidar in 3–1.

Hon lyfter armarna över huvudet och springer åt höger.

– Jag tog en extra sväng ut mot hörnflaggan och runt för att njuta. Jag ville att folk skulle få springa lite för att komma fram till mig. Det var jag värd.

FAKTA

/ Fem händelser som tagit Schelin till toppen

1992

Det hände: Schelin stångades mellan att bli artist och fotbollsspelare. Valet var kvalfyllt men ett måste, tyckte hon, trots att hon var åtta år gammal.

Det bär hon med sig i dag: Hon valde aldrig. Hon har med gitarren till VM och rumskamraten Sara Thunebro får ibland höra henne spela och sjunga. Lotta gillar Natasha Bedingfields "Wild horses".

  1999

Det hände: En läkare gav besked att ryggen inte skulle hålla för elitidrott. Utbuktningarna på ett par diskar var för allvarliga, visade han på ett par röntgenplåtar.

Det bär hon med sig i dag: Schelin stod på sig och är helt återställd. Läkaren har hon inte hört av eller sett sedan den där dagen.

  2006

Det hände: Schelin tilldelades diamantbollen, vann skytteligan i allsvenskan och blev årets mittfältare, men beskriver att hon var så uppe i framgången att den var svår att helt förstå.

Det bär hon med sig i dag: Schelin är formtoppad och låg bakom Lyons finalvinst i Champions League. Med tanke på att hon hittills har burit Sverige till VM-semi bör hon vara en huvudkandidat till årets diamantboll. "Jag hoppas det, men det är inget fokus jag har", säger hon.

  2008

Det hände: Schelin var värvad som Lyons nya stjärna. Hon skjutsades upp till kyrkan Fourvière och fick höra presidentens pampiga visioner. Men hon förstod inte ett enda ord franska.

Det bär hon med sig i dag: Hon ger efter varje match någon intervju på flytande franska. Tredje säsongen i Lyon är hennes bästa hittills.

  2011

Det hände: Hon rundade Australiens målvakt och satte 3-1 i kvartsfinalen.

Det bär hon med sig i dag: Målet gör att hon inte längre är ifrågasatt på något plan. I morgon spelar hon semifinal mot Japan och beskriver sig trots fyra 90-minutersinsatser vara i topptrim.