Bank: I morgon går Sverige ut för att spela för guld, Japan går ut för att spela för ett folk

Foto: Foto: ANDREAS BARDELL
jobbade I FUKUSHIMA Aya Sameshima är en av spelarna med starkast koppling till katastrofen. Flera av hennes vänner omkom.
FOTBOLL

FRANKFURT. Var går gränsen mellan motivation och krav? Kan en katastrof bli en tillgång?

Vi vet att Sverige spelar för guld i VM.

Vi borde veta att Japan spelar för ett folk.

AFtonbladets artiklar om katastrofen i Japan.

Det var den 11 mars som jordbävningen började skaka Japan österifrån. Kärnkraftverket Fukushima Daiichi fick problem med sina kylsystem, ett par timmar senare kom explosionen och radioaktivitet började läcka ut.

Fyra månader senare står vi vid en soldränkt träningsplan i Frankfurt, medan Aya Sameshima spelar vänsterback i ett par lekfulla spelövningar innan hon svarar på några få frågor från journalister.

Hon som var på träningsläger längre söderut när jordbävningen och tsunamin kom, hon som inte förlorade några nära släktingar, men många vänner, många fans.

Hon som jobbade halvtid som

sekreterare vid verket i Fukushima.

– Fukushima är inte vad det varit, min klubb finns inte längre, har hon berättat.

Aya Sameshima spelar i Boston sedan ett par månader, och nu är hon i Tyskland för att spela VM-semifinal mot Sverige.

Ett annat VM för Sverige nu

Svenskorna återhämtningtränade i går, lugnt och fint. Vi träffade ett par av spelarna i en park i Augsburg, alldeles innan de satte sig i en buss och åkte 35 mil till Frankfurt.

Det är ett annat VM som börjar för Sverige nu. De kommer inte att vara favorit i någon av sina kvarvarande två matcher, och oavsett hur det går så kommer de att kunna åka hem med minst en plats i OS och en plats i den absoluta världstoppen.

– Jag tror att många känner att de är minst

lika bra som laget som spelade final 2003, sa landslagschefen Marika Domanski-Lyfors.

Det tog Sverige fyra-fem år att komma över generationsväxlingen efter OS 1996, det har tagit ungefär lika lång tid för den här generationen att växa sig stark nog för att kunna tävla med de bästa.

I morgon tävlar de mot Japan, några av de bästa.

Japan sprang rakt igenom Tyskland i lördags, de hade problem med att skapa chanser men de släppte oerhört lite, och framför allt orkade de maxlöpa och spela distinkt kortpassningsfotboll i 120 minuter. Det går att förklara med en målmedveten, långsiktig och nationellt styrd spelarutbildning som fokuserats på att skapa just den sortens spelare. Och kanske med något mer?

”Vi har vuxit samman”

– Vårt spel här ska vara en uppmuntran för dem som drabbades av katastrofen, säger förbundskaptenen Sasaki.

– Sedan dess har vi vuxit samman till ett riktigt lag. Fukushima har gjort oss ännu starkare, säger lagkaptenen Homare Sawa.

Drygt femtontusen människor dog i katastrofen, oerhört många drabbades direkt och indirekt. Fotbollen fick göra uppehåll i hela landet, runt Fukushima gjordes fotbollsanläggningar om till katastrofcenter där de drabbade kunde samlas och få vård. När VM-generalen Steffi Jones i våras reste världen runt för att hälsa alla VM-nationerna välkomna till Tyskland besökta hon bara femton länder.

I Japan bedömdes strålningsrisken

vara för stor.

Det är förstås omöjligt att jämföra, av så många skäl, men när vi åkte till USA för åtta år sedan var det också i spåren av en nationell tragedi. Sveriges utrikesminister Anna Lindh hade mördats, framgångarna i fotbolls-VM följdes av ett land som mer än någonsin behövde något att samlas kring och glädjas åt.

Oerhört modern fotboll

En av Japans styrkor i det här VM:et – de säger det själva – är en känsla av att de har en uppgift, att de spelar för mer än bara sig själva. Före varje match tackar de världen för stödet med en banderoll, och när matcherna börjat har de spelat en oerhört modern fartfotboll. Thomas Dennerby jämför den med Barcelonas spel, men jag håller inte med: Japan använder sitt bollinnehav för att komma framåt, snabbt, inte till att trötta ut motståndaren.

Japans träning i går var inte mycket att titta på. Det var fint att sitta med solen i ansiktet och lyssna på ljudet av japanska som smattrade mot stenen, och jag kunde ägna lite

tid åt att försöka fråga mig fram till hur det går för Kumi Yokoyama, hon som gjorde så fantastiska mål på U17-VM i fjol. Men ingen visste, och det gick inte att utläsa något av träningen heller.

Gamla, känsliga ben

De som spelat 120 minuter mot Tyskland sprang mest runt och lekte. De andra körde lite halvkoncentrerade avslutsövningar. Möjligen såg det ut som att Homare Sawa hade lite trötta ben, men de börjar ju bli gamla nu, de där känsliga benen.

I morgon går Sverige ut för att spela för guld, Japan går ut för att spela för ett folk.

Aya Sameshima kommer att spela vänsterback igen, men den som vill

läsa på lite om hennes förra klubb, den som ägs av ett kärnkraftverk i Fukushima, kommer inte längre än till ett kort meddelande på hemsidan:

”Vi gör ett uppehåll. Vi beklagar besväret och tackar för er förståelse”.

FAKTA

/ Tsunami- och kärnkraftskatastrofen i Japan

11 mars

En en rad kraftiga jordskalv inträffar utanför Japans östkust. Det största skalvet uppmättes till 9,0 på richterskalan och ledde till en tsunami som orsakade omfattande skador.

  12-15 mars

En rad explosioner inträffar i rektor 1, 2 och 3 vid kärnkraftverket i Fukushima. Dessutom utbryter en brand i  det använda kärnbränslet i reaktor fyra. 200 000 människor boende evakueras från området runt Fukushima. Strömmen slås ut och problem med kylningen uppstår.

  18 mars

Kärnkraftsolyckan vid Fukushima uppgraderas till allvarlighetsgrad fem på den sjugradiga INES-skalan. Det är samma nivå som olyckan i Harrisburg 1979.

  23 mars

Siffran över antalet döda efter jordbävningen och tsunamin är uppe i 24 000. Flera delar av Japan är delvis isolerade eftersom många vägar rasat. Räddnings- och röjningsarbetet försvåras dessutom av det kalla vädret. 360 000 människor bor på evakueringscentra där det råder brist på mat, vatten och mediciner.

  7 april

Det dittills starkaste efterskalvet, 7,1 på richterskalan, uppmäts i havet utanför det tidigare jordbävningsdrabbade området.

  12 april

Japans kärnkraftsmyndighet NISA uppgraderar kärnkraftsolyckan i Fukushima till en sjua, den högsta nivån på den internationella skalan. Det är samma nivå som Tjernobylolyckan.

  12 maj

En ny läcka inträffar. Radioaktivit vatten läckte från omgivningarna runt reaktor 3 ut i havet och cesiumhalter 18 000 gånger över riktvärdena uppmättes.

  13 maj

Det japanska kärnkraftsföretaget TEPCO bekräftar att det var en härdsmälta som inträffade vid reaktor 1.

Källa: krisinformation.se