Sundhage: Hon kan väl ta över herrarna?

Vill bryta barriärer

FOTBOLL

FRANKFURT. Hela Tyskland debatterar om damlandslagets förbundskapten ska få sparken efter VM-fiaskot.

Pia Sundhage lanserar en annan idé.

– Varför inte låta Silvia Neid ta över herrlandslaget?

Det är i en intervju med Berliner Morgenpost som USA:s svenska förbundskapten skickar ut en retorisk fråga.

– Varför skulle inte Silvia Neid kunna efterträda Joachim Löw? Hon har upplevt mycket som spelare och tränare och skulle klara en sån uppgift mycket bra.

Pia Sundhages utspel kommer mitt i en het debatt där flera stora tidningar – liksom anfallsstjärnan Birgit Prinz far – ifrågasatt om Neid verkligen kan sitta kvar på sin post efter att ha fått enorma resurser men ändå misslyckats med att ta hemmafavoriten Tyskland förbi kvartsfinalerna.

Neid har trots det fått stöd av de ledande i förbundet, och nu får hon alltså en klapp på axeln av sin svensk-amerikanska kollega.

”Har inte fått chansen”

Det är inte första gången Pia Sundhage gjort klart att hon gärna ser att könsbarriärerna bryts inom herrfotbollen. Hon vill själv gärna träna ett herrlag på hög nivå.

– Många kvinnliga tränare har ännu inte fått chansen att träna ett herrlag på högsta nivå, men de arbetar mycket professionellt, säger hon.

När Frank Wormouthm chefsutbildare på Tyskland Fotbollsförbund, får en fråga om vad han tror om en kvinnlig tränare på högsta manliga nivå säger han att han inte ser några hinder, men att han är tveksam till om det kommer att hänga inom en snar framtid.

– Historiskt har fotboll alltid varit en manlig sport. Jag tror inte att någon på styrelsenivå skulle säga att ”jag vill att vi satsar på en kvinna”. Det lär ta många år.