”Starkare än 2003”

Domanski Lyfors: Andra topplag har blivit sämre...

1 av 3
Sverige 2003 och Sverige 2011.
FOTBOLL

Sverige hade aldrig sett ett bättre damlandslag i fotboll än de som tog VM-silver 2003.

Förrän nu.

– Andra topplag har blivit sämre, men Sverige har blivit bättre, säger förra förbundskaptenen Marika Domanski Lyfors.

De var vår nya stjärngeneration.

Från Caroline Jönsson i mål, via Jane Törnqvist och Hanna Marklund, över Malin Moström och Malin Andersson och fram till Victoria Svensson och Hanna Ljungberg. 2003 stod deras karriärer i zenit och bara ett tyskt nickmål stoppade dem från VM-guld.

Efter EM-silver 2001 och VM-brons 2003 stannade framgången av. En ny generation tog vid, men den lyfte aldrig under mästerskapen.

Nu händer det.

”Japan har höjt sig”

Segers och Schelins Sverige är i semifinal, och har under mästerskapets gång blivit ett starkare lag än 2003:orna var. Den bedömningen gör personen som borde veta bäst av alla.

– Jag tror att många känner att de är minst lika bra som laget som spelade final 2003, säger Marika Domanski Lyfors, som var förbundskapten då och chef för fotbollsavdelningen nu.

Hur är kvaliteten i dag?

– Man kan se att de allra bästa lagen inte är lika bra som förr. Tyskland, USA och Brasilien var bättre 2003 medan de sämre lagen som Japan och Frankrike har höjt sig.

– Sverige har också lyft sig. Andra topplag har blivit sämre, men Sverige har blivit bättre.

På detaljnivå är det svårare att beskriva skillnaden. Silverhjältarna hade två kortvuxna anfallare, dagens landslagsforwards är längre. Förr stängdes innermitten av Malin Andersson och Malin Moström, nu sköter Caroline Seger och Lisa Dahlkvist samma syssla.

”Blir exakt lika nu”

– Båda lagen har styrkan i det defensiva presspelet och de snabba omställningarna. Det var vi världsbäst på 2003 och det har det här laget också, säger Domanski Lyfors.

Hur spelade ni jämfört med nu?

– Det är svårt att jämföra, för det var lite olika spelartyper. Men världsspelarna som gick in i VM 2003 var världsspelare när de gick ur också, samtidigt som några nya föddes. Det kommer bli exakt likadant nu också.

Dagens trupp var nederlagstippad inför VM. Anade man att ni skulle nå final?

– Nej. Vi hade ungefär samma läge, speciellt när vi förlorade första matchen mot USA. Men på något sätt trodde gruppen och spelarna att de skulle slåss om medaljerna. Alla hade i princip från början sagt att vi skulle ta VM–guld.