Sara Larsson ska ta revansch – på sig själv

”Det var jävligt tufft”

Foto: Foto: PONTUS HÖÖK
Larsson sågades efter sin insats mot Tyskland i finalen 2003.
FOTBOLL

FRANKFURT. Tio spelare i Sverige vill till VM-final för att spela sitt livs finaste match.

En vill dit för att glömma en av sina värsta.

– Hela laget är i ett flow nu, jag också. Jag hoppas att det håller i sig, säger Sara Larsson.

För första gången på åtta år står Sverige 90 minuter från en VM-final i fotboll. En gyllene silverfärgad generation har tackat för sig och ersatts av en ny.

Två har blivit kvar.

I VM-finalen 2003 kom Therese Sjögran in i andra halvlek, medan Sara Larsson spelade från start.

Det gick inte bra.

Byttes ut i finalen

Larsson gjorde en miss vid Tysklands kvitteringsmål, byttes ut på slutet och fick skarp kritik av svensk press efter matchen. Hon var 24 år, hon hade aldrig spelat klubbfotboll utanför Sverige – och hon sågades hårt.

– Det är klart att det var jävligt tufft, säger hon nu.

– Jag var inte så gammal. Det är inte det roligaste jag varit med om. Men samtidigt, upplevelsen i sig var ju fantastisk, med laget och så. Idag är jag nästan tio år äldre, jag kan skilja på sak och person och är tryggare i mig själv, jag känner att ni kan skriva vad ni vill. Det rinner av mig nu.

Sedan 2003 har Sara Larsson spelat två vänder i den amerikanska proffsligan, hon har blivit en av landslagets mest rutinerade spelare – och hon har bytt roll.

För åtta år sedan var hon vänsterback, idag är hon den som står för den lugna klokskapen i Sveriges mittförsvar. I kvartsfinalen mot Australien inledde hon matchen med att dribbla förbi anfallsstjärnan Lisa De Vanna och starta ett anfall.

– Vi hade pratat om att spela med större marginal, men det första jag gjorde var en tvåfotare... Jesus. Men det gick ju bra.

’Skönare stämning’

Mot Japan lär Sverige försvara sig lite djupare, för att kontrollera japanskornas kvicka passningsspel. Sara Larsson ser i alla fall en fördel för Sverige:

– Vi slapp spela förlängning mot Australien, det var bra eftersom Japan fick ett halvt dygns extra vila. De fick en tuffare match, vi kunde spela av rätt mycket. Vi behövde inte jobba ihjäl oss.

Om det blir vinst står Sara Larsson för andra gången inför en VM-final. Hon säger själv att hon gör det med ett fint fotbollslag.

– Det är nästan ännu skönare stämning i den här gruppen. Det är roligt bara att sätta sig på bussen, säger hon.

FAKTA

Så sågades Larsson efter finalen 2003

”(Det) gapade hela tiden stora luckor till vänster i den svenska backlinjen. Sara Larsson hann inte med. Tyskland kvitterade och vände på matchen”

 – Sune Sylvén, Svenska Dagbladet

”Uppsnurrad, bortjord, olycklig. Tyskorna öppnade sexfilig autobahn på hennes kant”

 – Expressen

”Vänsterkanten förvandlades till en svensk säkerhetsrisk. Till slut tvingades Marika Domanski Lyfors plocka försvararen Sara Larsson av banan. Därmed sprack förbundskaptens plan för hur Sverige skulle avgöra finalen”

 – Christofer Brask, Expressen

”Stirrigt, virrigt, en Sara Larsson långt från Maren Meinert och 1–1”

 – Helsingborgs Dagblad

”Hopplöst felplacerad vid tyska kvitteringen. Bjöd Meinert på en autobahn”

– Simon Bank, Aftonbladet

Simon Bank