USA får stöd från folket – och Tom Hanks

"Kvartsfinalen har fått folk att börja prata fotboll"

Foto: Scanpix.
FOTBOLL

Mia Hamm ledde USA till deras senaste VM-guld.

Nu ska nästa generations superstjärna ta landet till en ny final med stöd från ett segerrusigt hemland – och Tom Hanks.

– Förlora är inget alternativ, säger Abby Wambach inför semin mot Frankrike.

Ta några heroiskt kämpande spelare, släng in en skopa dåliga domslut och en mirakelvändning och vägen fram till en ny stor amerikansk idrottssaga ligger öppen.

Spelarna i USA:s VM-lag har efter straffsegern över Brasilien haft en dags mindre vila än semifinalmotståndarna Frankrike, men kan finna styrka i att hemmafansen på andra sidan Atlanten börjar vakna till liv. Fotbollen har hamnat i rampljuset i USA igen, något som inte varit en självklarhet trots att de amerikanska damerna hört till sportens stora de senaste tjugo åren.

”En vändpunkt”

– Stödet hemifrån är helt otroligt och det hjälper verkligen damfotbollen. Det här kan vara en vändpunkt för att få sporten att växa i USA och det är vad vi försöker åstadkomma, säger mittfältaren Carli Lloyd till AP.

– Kvartsfinalen har verkligen fått folk att börja prata fotboll, säger Heather O’Reilly vars anhängare på twitter tredubblades efter segern mot Brasilien.

Andra storheter som basketstjärnan LeBron James och skådespelaren Tom Hanks har också de sällat sig till gratulanterna via twitter.

– Det är riktigt coolt att höra att såna personer man själv beundrar följer damfotboll, säger Shannon Boxx.

I dag står bara Frankrike i vägen för USA:s första VM-final sen 1999. Men det som stör amerikanskorna är varken motståndet eller tröttheten, utan snarare backklippan Rachel Buehles avstängning efter det röda kortet mot Brasilien.

Går för tredje titeln

Förbundskaptenen Pia Sundhage vill inte gå in på vem som ersätter Buehle, men Becky Sauerbrunn tränade med startspelarna under tisdagsträningen.

– Jag har spelat med Becky förut i klubblaget (magicJack) så vi känner varandra väl och känner oss trygga med varandra. Vi får se videor på Frankrike, se vad de har för taktik, vilka tendenser deras forward har och förbereda oss. Det kommer att gå bra, säger mittbacken och lagkaptenen Christie Rampone.

Vinner USA mot Frankrike väntar antingen Sverige eller Japan i final – och en chans på en historisk tredje VM-titel.

– Vi har vad som krävs. Nu handlar det bara om att få ihop alla bitar, säger Abby Wambach.