Fler nordkoreanska spelare dopade

Blatter: Det här är en chock

Nordkorea förlorade premiärmatchen mot USA med 2–0.
FOTBOLL

Först var det två spelare.

Men nu växer den nordkoreanska dopningsskandalen.

Ytterligare tre spelare har åkt fast.

– Det här är en chock, säger Fifas president Sepp Blatter.

För en dryg vecka sedan framkom det att de nordkoreanska spelarna Song Jong Sun och Jong Pok Sim åkt fast i ett dopningstest.

Redan då förutspådde den svenske dopningsexperten Mats Garle att fler nordkoreanskor skulle åka fast.

– Det går nästan säkert att säga att det är systematisk dopning. Det är inte den enskilda individen som gör så här, utan det kommer från lagledare. Samma sak såg man exempelvis i Kinas simlag där tjejerna inte själva bestämde utan dopades, sade han till Sportbladet.

Blatter i chock

Nu har han fått rätt. Efter de två första dopningsfallen testade Fifa resten av den nordkoreanska truppen. I dag meddelade Fifa resultatet: Ytterligare tre spelare lämnade positiva tester.

– Det här är en chock. Vi har konfronterats med ett väldigt, väldigt elakt fall av dopning och det smärtar, säger Fifas president Sepp Blatter.

Fifa har träffat den nordkoreanska delegationen. Då förklarade de att de av misstag fått i sig steroiderna då de tog traditionella kinesiska mediciner efter att spelarna träffats av blixten under ett träningsläger inför VM.

Oklart vilka spelare det är

Den svenska läkaren Mats Börjesson gav dock inte mycket för blixthistorien när Nordkorea presenterade den tidigare under VM.

– Skulle man träffas av blixten måste man vara på sjukhus, inte på fotbollsplanen, sade han då.

Årets VM är den första stora landslagsturneringen sedan herr-VM 1994 som drabbats av en dopningsskandal. Då var det Diego Maradona som testades positivt.

Fifa har inte offentliggjort vilka de tre senaste spelarna att åka fast är.