Portugal klart för VM-slutspel

Grekland skrällde borta mot Ukraina

Foto: REUTERS
FOTBOLL

Portugal snuvade Sverige på extrakvalchansen till VM – och tog den sedan.

Med 1–0 i bortareturen mot Bosnien-Hercegovina och sammanlagt 2–0 blev Portugal klart för fotbolls-VM nästa år.

Bosnien-Hercegovinas uppgift i Zenica såg inte alldeles omöjlig ut. Det blev visserligen förlust i Lissabon i lördags, men Portugal kom då undan med blotta förskräckelsen och 1–0.

Hemmalaget öppnade också optimistiskt inför en entusiastisk publik. Men Bosnien-Hercegovina hade svårt att tränga igenom det portugisiska försvaret och chanserna var få.

Med ytterligare bosnisk offensiv satsning i andra halvlek kom också blottorna bakåt. Och det var en sådan som Portugal utnyttjade i 56:e minuten. En frispelad Raul Meireles prickade in Portugals ledningsmål vid ena stolpen i 56:e minuten och därmed drogs rullgardinen ner för Bosnien-Hercegovina.

Laget var plötsligt tvunget att göra tre mål för att nå Sydafrika. En övermäktig uppgift. Saken blev inte bättre av att Sejad Salihovic åkte ut efter sin andra varning i 77:e minuten. Portugal, i VM-semifinal 2006, såg till att det blir VM-slutspel för tredje gången i rad.

Det var upplagt för Ukraina. Men det blev Grekland som vann duellen om VM-biljetten.

Grekland vann returmötet med Ukraina på bortaplan i Donetsk med 1–0 och säkrade därmed en VM-plats i fotboll.

Det avgörande målet i Donetsk kom redan efter drygt en halvtimme. När Dimitris Salpingidis rullade en bredsida förbi Ukrainas ställde målvakt Andrij Pjatov fram till 1–0 för Grekland blev uppförsbacken alltför brant och lång för hemmalaget. Efter 0–0 i första mötet var Ukraina efter den kallduschen piskat att göra två mål för att ta sig till VM.

Men den ivriga, intensiva pressen som följde var för planlös mot det rutinerade grekiska försvaret.

Grekland gick i stället till VM för andra gången. Efter EM-triumfen 2004 har Grekland haft svårt att hävda sig. Mästarlaget blev slagpåse i EM 2008 och besegrades bland andra av Sverige och misslyckades däremellan med att ta sig till VM 2006.

Det gick bättre den här gången. Även om det krävdes ett extrakval.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM