”Rädda öldansken”

Över 1000 danskar skänker pengar till Parken-stormaren

FOTBOLL

31-årige öldansken Ronni dömdes att betala skadestånd på över en miljon kronor efter stormningen av Parken.

Nu är danska folket i uppror för sin "öldansk” – tusentals personer har på Facebook lovat att hjälpa honom med pengar till böterna.

Faksimil från Facebook.

Det har alltså bildats en Facebook-grupp vars syfte är att samla ihop så mycket pengar som möjligt till öldansken Ronni.

Så heter alltså den danske man som stormade Parken mitt under VM-kvalmatchen mellan Danmark och Sverige i juni 2007 – och som senare dömdes att betala skadestånd på över en miljon kronor.

Tycker förbundet borde ha avsått kraven på skadestånd

– Parken lade ju ned sina krav på ersättning, det borde DBU (danska fotbollförbundet) också ha gjort, säger initiativtagaren till insamlingen, Flemming Jensen, till den danska tidningen Politiken.

Han fortsätter:

– DBU har uteslutande siktat in sig på mannen i stället för att försöka se sitt egna ansvar i det här. Mannen och hans familjs liv är på förhand ödelagt och DBU hoppas uppenbarligen att han aldrig ska kunna ta sig ur det här.

Målet: 20 000 medlemmar

Målet med insamlingen är att 20 000 Facebook-medlemmar ska ansluta sig till gruppen och betala 45 kronor vardera för att rädda öldansken undan miljonstämningen.

– Förhållningssättet till saken är mer nyanserad än jag först trodde, säger Flemming Jensen.

ARTIKELN HANDLAR OM