”Är jobbet värt förnedringen?”

Martin Hansson om framtiden efter domartabben

Foto: Foto: AP
Irlands målvakt Shay Given är galen efter William Gallas 1–1-mål.
FOTBOLL

Han får fortfarande inte uttala sig om händelsen som hela fotbollsvärlden pratat om den senaste veckan – Thierry Henrys handboll i VM-kvalmatchen mot Irland.

Det har Fifa bestämt.

Men Martin Hansson medger att han funderade på att sluta döma.

– Jag tänkte, är jobbet värt all den förnedring jag fick höra? säger han till Sydöstran.

De närmaste minuterna efter Frankrikes 1–1-kvittering hemma mot Irland förra onsdagen var Martin Hansson säker på att irländarnas frustration berodde på William Gallas kvittering, som kom på övertid, inte på grund av att något felaktigt domslut skulle ha begåtts.

– Först var jag övertygad om att turbulensen som uppstod gällde målet. Så var det ju inte. Däremot har grafiken givit hela domarteamet upprättelse i frågan, säger Martin Hansson till Sydöstran.

”Ingen kommentar”

Grafiken Hansson hänvisar till togs fram av The Times och ska enligt uppgift visa att Hansson och domarteamet inte hade någon möjlighet att se vad Thierry Henry hade för sig i straffområdet. Trots att tv-bilder tyder på att grafiken inte är alldeles korrekt.

– Jag får inte egentligen inte kommentera någonting från matchtillfället. Och det är inte jag som bestämmer det. Det är Fifa som har sådana bestämmelser för att skydda just domarna innan alla utredningar är klara, säger Martin Hansson.

Klart är att Martin Hansson och hans assisterande haft en – minst sagt – hektisk vecka sedan kvalmatchen i Paris. Och Hansson erkänner också att tankarna gått så långt som till att sluta döma fotboll.

Föräldrarna fick oväntat besök

– Jag tänkte, är jobbet värt all den förnedring jag fick höra. Tankar som att det här är kanske inte min grej, slog mig också.

– Samtidigt förstår jag, efter allt stöd, att det inte var mitt fel. En olycklig händelse som fick stora följer för Irland. Men det var inte domarteamets fel, säger Hansson.

En sak tycker han dock är onödig, det oväntade besök hans föräldrar fick av en utländsk journalist som ville diskutera sonens agerande.

– Jag fattar inte meningen med att besöka mina föräldrar, 73 och 75 år gamla. De har väl inte dömt någon match, säger Martin Hansson till Sydöstran.

Närmast fokuserar nu Martin Hansson på nästa domaruppdrag, en Champions League-match den 8 eller 9 december. En återgång till karriären som brandman får således vänta ytterligare ett tag.

ARTIKELN HANDLAR OM