Henry kan stängas av från VM-matcher

Blatter bekräftar utredning

FOTBOLL

Fifas president Sepp Blatter säger att förbundets disciplinkommitté kommer att utreda Thierry Henrys hands i VM-playoffen mot Irland.

Fransmannen kan nu komma att straffas för tilltaget som kostade Irland en plats i VM-turneringen.

– Det var en flagrant regelöverträdelse och visades världen över, säger Blatter.

Foto: EUROSPORT
SOLKLAR Här skickar Henry Irland bort från VM. Med hjälp av en solklar hands lyckas han hålla bollen i spel och spela fram Gallas till öppet mål. Gallas stötte in kvitteringen och skickade Frankrike till Sydafrika. BILD: EUROPSPORT

Fifas exekutiva kommitté träffades på onsdagen och bestämde då att skicka vidare ärendet till den fristående disciplinkommittén.

Kan straffas

De ska nu avgöra om Thierry Henry ska straffas för handsen. Anfallaren riskerar att missa flera matcher i VM-turneringen.

– Det här är ett ärende för Disciplinkommittén och det spelar ingen roll om det är den här spelaren eller någon annan. Det var en flagrant regelöverträdelse och visades världen över, men jag vet inte vad resultatet kommer att bli, säger Blatter.

Anfallaren tog bollen med handen innan han spelade fram William Gallas till det avgöra målet i VM-kvalet mot Irland på Stade de France 18 november. Målet innebar att Frankrike säkrade VM-platsen med 2-1 totalt och att Irland därmed inte får åka till Sydafrika.

Ingen extradomare

Någon extra måldomare för att förhindra liknande situationer kommer dock inte bli aktuellt redan till sommaren.

– Vi har beslutat att det inte kommer att bli några förändringar till VM 2010. Vi kommer fortfarande att ha en domare och två assisterande, säger Blatter.