Pinsamt, Norge!

Tvingades kasta 50 000 flaggor – hade fel mått...

FOTBOLL

Flaggorna skulle förbättra atmosfären på Norges landskamper.

Men de tillverkades med fel mått, och fotbollsförbundet tvingas nu kassera 50 000 flaggor.

Det var till onsdagens träningslandskamp mellan Norge och Frankrike som de nya flaggorna delades ut. De tidigare så färglösa läktarna fylldes nu i stället av rödblå norska flaggor som publiken glatt viftade med.

Det var bara ett problem - flaggorna höll inte måttet. Det blå korset var för smalt, och de röda rutorna var därmed för stora. Dessutom var baksidan av flaggan helröd. Hemma i tv-soffan satt ex-gardisten Trond A. Svensson, 67, och satte kaffet i halsen.

”Landets viktigaste symbol”

- Som gammal gardist anser jag att det är viktigt att flaggan ska vara riktigt och brukas på rätt sätt. Den är trots allt landets viktigaste symbol, säger Svensson till VG.

Han cyklade snabbt ner till Ullevål och upplyste förbundsfolket om den lag från 1899 som kräver att den norska flaggan ska vara tillverkad efter vissa mått. Och förbundet kunde bara lägga sig platt och kassera samtliga 50 000 flaggor som tillverkats. De skyller dock på den norska producenten, som i sin tur fick flaggorna tillverkade i Asien.

”Leverantörens fel”

- När vi fick utkastet såg allt bra ut. Men vi ville öka storleken på flaggan med 15 procent, och då har det blivit fel någonstans i deras internkommunikation, säger Svein Graff, informationschef på det norska fotbollsförbundet.

Han vill inte berätta hur mycket pengar som förbundet lagt på flaggorna, men tar för givet att leverantören ersätter med 50 000 korrekta flaggor.

- Oavsett så har det skett ett fel som leverantören får ta på sig skulden för. Så vi får väl se vad som sker med räkningen, säger Graff.

Han hoppas nu att de nya flaggorna ska vara på plats lagom till Norges första EM-kvalmatch mot Portugal den 7 september.