Japan historiska asiatiska mästare

Vann mot Australien i finalen

Foto: AFP
FOTBOLL

Japan har gjort det igen.

I dag vann de asiatiska mästerskapen – för fjärde gången.

I och med det är de bäst någonsin.

– Det är en enormt stor seger, säger förbundskaptenen Alberto Zaccheroni.

För fjärde gången någonsin, och för tredje gången på de fyra senaste turneringarna, vann Japan i dag de asiatiska mästerskapen.

De gjorde det efter en dramatisk final på Khalifa International Stadium i Doha, Qatar.

Matchen var mållös efter 90 minuter och gick därmed till förlängning.

Men väl där kom det ett mål. Ett mål som var vackert.

Volleymål

Fyra minuter in i den andra förlängningskvarten slog Yutu Nagatomo ett inlägg från vänsterkanten. Inlägget gick mot straffpunkten där Tadanari Lee, till vardags i Sanfrecce Hiroshima, fanns helt ensam. 25-årige Lee, som hade hoppat in blott elva minuter tidigare (hans andra landskamp någonsin) slog till med en perfekt vänstervolley som gick rakt upp i det vänstra krysset, helt otagbart för Mark Schwarzer i Australiens mål.

– När jag satt på bänken pratade jag hela tiden med mig själv, och sa "Jag ska bli en hjälte. Jag ska bli en hjälte" innan jag gick ut på planen, sade Lee efter matchen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Enda målet

Och det blev han. Målet blev matchens enda och Japan vann därmed turneringen för fjärde gången, vilket de är ensamma om att ha gjort.

– Det är en enormt stor seger. Vi har ett riktigt bra lag. De var enade och vann titeln mot en riktigt stark motståndare, säger Japans förbundskapten Alberto Zaccheroni.

ARTIKELN HANDLAR OM