Baxter får sparken

FOTBOLL

Finland har floppat totalt i EM-kvalinledningen.

Nu får förbundskaptenen Stuart Baxter lida för det.

I dag fick han sparken.

– Det här är den bästa lösningen för alla, säger förbundets ordflörande Sauli Ninistö.

Foto: ANDREAS BARDELL
Stuart Baxter.

Efter den tunga EM-kvalinledningen (tre förluster på tre matcher) har röster höjts för att förbundskaptenen Stuart Baxter ska få lämna sitt jobb. Bland annat skrev den finska supporterklubben förra månaden ett brev som de skickade till förbundet där de krävde Baxters avgång.

Truppen skulle presenteras

Nu har förbundet lysnnat på sina supportrar. I dag, när truppen till nästa veckas EM-kvalmatch mot San Marino skulle presenteras, meddelade de att skotten får sparken med omedelbar verkan.

– Vi har förhandlat och i god anda kommit fram till att det här är den bästa lösningen för alla, säger förbundets ordförande Sauli Ninistö enligt Hufvudstadsbladet.

Under Baxters tid som förbundskapten har Finland tappat hela 50 placeringar på Fifas världsranking och hoppet om en EM-plats 2012 tycks redan vara borta. Men Baxter själv är inte helt missnöjd med sin tid som förbundskapten.

– Det enda jag ångrar under tiden i Finland är resultaten i de senaste tre matcherna, säger han.

Erik Hamrén, förbundskapten för det svenska landslaget som spelar i samma kvalgrupp som Finland, säger så här om beskedet:

– Jag hörde det, som i alla landslag så sker det saker. Sen om det blir positivt eller negativt är svårt att säga. Man blir lite mer osäker på hur det kommer att se ut, men vi har gott om tid på oss så vi kan spionera på dem.

Förvånad?

– Ja, på det sättet att det ryktades om det här innan, efter starten, men att det dröjde så länge, det blev jag väldigt överraskad över.

Boström aktuell?

I nästa veckas match får den assisterande tränaren Olli Huttunen bära ansvaret, men förbundet letar en ersättare som tar över laget nästa år. Örebros tränare Sixten Boström har tidigare nämnts som en kandidat.

Baxter fortsätter som konsult för landslaget.

FAKTA

Guldtränare i AIK 1998

Namn: Stuart Baxter.

Ålder: 57.

Klubbar som tränare: Landskrona BoIS, Halkanoras Dali (Cypern), Örebro SK, Vitoria Setubal (Portugal), Skarp (Norge), Halmstads BK, Sanfrecce Hiroshima (Japan), Vissel Kobe (Japan), AIK (SM-guld 1998), Lyn, Englands U-19-landslag, Sydafrikas landslag, Helsingborgs IF, Finlands landslag.

Aktuell: Får sparken som förbundskapten i Finland.

ARTIKELN HANDLAR OM