Lasse Lagerbäcks VM-bonus: 11 milj

Lagerbäck får superlön – om han tar Wales till VM

Foto: ANDREAS BARDELL
Lars Lagerbäck förhandlar med Wales om att bli ny förbundskapten för Wales. Ian Rush och John Hartson är konkurrenter.
FOTBOLL

Tar Lars Lagerbäck över Wales får han sämre lön än han hade i Sverige.

Men deras förbund vill locka till sig svensken med en galen bonus:

Går Wales till VM får han motsvarande elva miljoner kronor.

Bollen ska ha satts i rullning på förra Uefa-konferensen. Då pratade Lars Lagerbäck med gamle storspelaren Ian Rush om Wales.

Dagarna gick och nu är Lagerbäck en av huvudkandidaterna. I december presenteras om svensken får uppdraget i konkurrens med bland andra Rush och John Hartson.

Men ekonomiskt är affären ingenting mot Nigeria, där Lagerbäck ska ha fått tolv miljoner kronor för sitt halvår. Wales lönetak ligger på 175 000 pund, motsvarande 1,9 miljoner kronor, i årslön.

Mindre än i Sverige

Lagerbäck förväntas erbjudas i närheten av den lönen, vilket är en halvmiljon kronor mindre än han taxerade i Sverige 2009.

Det är också lite om man jämför med John Toshack som närapå tjänade en miljon kronor mer innan han lämnade förbundskaptensposten i september.

För att ändå knyta till sig svensken lockar det walesiska förbundet med ett bonussystem som är skyhögt över det svenska:

Wales når knappast EM 2012 efter sin svaga start i kvalet, men skulle laget gå till VM 2014 får förbundskaptenen enligt säkra uppgifter till Sportbladet direkt en miljon pund.

Bale – stjärnan i laget

Och visst vore det en bragd. Wales har inte spelat VM sedan 1958, då man rök i kvartsfinalen mot Brasilien i en match som spelades i Göteborg.

Ändå ser Wales lag starkare ut än på länge, inte minst tack vare Tottenhams Gareth Bale som i höst har blommat ut till en 21-årig världsstjärna.

”Med de bästa”

Eller som Craig Bellamy beskriver honom:

– Jag känner som walesare att vi borde resa statyer av honom i Cardiff redan nu. Jag tycker inte att vi tar den här killen på tillräckligt stort allvar, som nation. När du ser hur han spelar så är han däruppe med de bästa i världen.

ARTIKELN HANDLAR OM