Benådas – med och väljer sitt eget straff

”Kan betala priset för en medelstor bil”

FOTBOLL

Danska fotbollsförbundet (DBU) släpper skadeståndskravet på 2,2 miljoner svenska kronor mot huliganen som stoppade EM-kvalmatchen mot Sverige 2007.

33-åringen får nu själv vara med och välja ett bötesbelopp mellan noll och en miljon svenska kronor.

– Jag tycker det är otroligt positiv, säger huliganen till Sporten.dk.

Det var i EM-kvalmatchen 2007 som den kraftigt berusade huliganen hoppade in på planen och försökte attackera domaren Herbert Fandel. Spelaren Michael Gravgaard lyckades skydda domaren men matchen bröts och Sverige tilldömdes segern.

”Vi är alla människor”

Danska fotbolslförbundet krävde sedan ett skadestånd på motsvarande 2,2 miljoner svenska kronor. Men efter att summan kritiserats av flera stora fotbollsprofiler, bland annat nämnde Graavgard, backar nu förbundet.

– Vi är alla bara människor, säger förbundets generalsekreterare Jim Stjerne Hansen till danska TV2.

Enligt Hansen ska förbundet nu träffa 33-åringen och enas om ett bötesbelopp på mellan 0 och en miljon svenska kronor.

– Jag tycker att det är otroligt positivt att DBU sträckt ut en hand och jag lovar att jag kommer att kontakta dem nästa vecka, säger huliganen till Sporten.dk.

”Är en förlåtelse på väg”

33-åringen är också beredd att betala för sitt misstag.

– Om du bekantar dig med en vanlig människas ekonomi tror jag det är få som skulle ha ett överskott i ekonomin om de betalar priset av en medelstor bil. Jag tycker att en rättvis dom ligger någonstans mellan 180 000 och 240 000 svenska kronor.

Huliganen passade också på att tacka för allt stöd han fått under skadeståndsprocessen där bland annat landslagsspelaren Leon Andreasen startat en insamling för att hjälpa 33-åringen med skadeståndet.

– Det är alla möjliga, från landslagsspelarna som varit ute, det är Michael Gravgaard och alla andra människor som skrivit uppmuntrande ord till mig på Facebook. Och nu också DBU:s utsträckta hand. Det är en förlåtelse på väg och jag är lycklig att välkomnas tillbaka till det land jag älskar så mycket.