”Blev attackerad – av hundratals supportrar”

Lars Lagerbäck om dramat: Hade tio militärer på varje flak

FOTBOLL

Trots lukrativa erbjudanden om en förlängning av uppdraget i Nigeria nobbade Lars Lagerbäck.

I ”Sommar” i P1 berättade 65-åringen om den osäkra situationen i landet som en gång slutade i en ren attack mot förbundskaptenen.

– På några sekunder är vi omringade av många hundra upprörda nigerianska supportrar. De började attackerade bilen, säger Lagerbäck.

Lars Lagerbäck avgick som svensk förbundskapten 2009 och tränade året efter istället Nigeria i VM-slutspelet i Sydafrika. I sitt sommarprat i ”Sommar” i P1 berättade 65-åringen bland annat om tiden i Afrika.

”Inga militärer syntes till”

Under kollegan Roland Anderssons första besök i landet skulle duon flyga till Kano, en av Nigerias mest fattiga regioner, för att se när landets inhemska landslag med enbart spelare från den egna ligan skulle spela en match i Västafrikanska cupen.

– Matchen slutade 0-0 och känslorna var mycket upprörda. Av säkerhetsskäl hade vår bil hela tiden en pickup-lastbil framför sig och en bakom när vi färdades i Kano. Tio militärer på varje flak. Efter matchen snabbade vi oss ut till vår bil men inga militärer syns till, säger Lagerbäck i programmet.

Sällskapet skyndade sig in i bilen men dramat hade bara börjat.

– På några sekunder är vi omringade av många hundra upprörda nigerianska supportrar. De började attackera bilen och började gunga den så att jag trodde att den nästan skulle välta.

”Kan inte röra dig fritt”

Lagerbäcks chaufför lyckades med hjälp av sin assistent larma militäreskorten.

– Efter en stund, som kändes betydligt längre än den var, kommer de och folkmassan skingras. Jag kan lugnt säga att det kändes ganska skönt att se militärkillarna med sina AK4:or dyka upp.

Trots misslyckandet i VM, där Nigeria försvann redan i gruppspelet, erbjöds Lagerbäck ett nytt fyraårskontrakt av förbundet men valde att tacka nej.

– Trots att jag fick många vänner och trivdes bra kände jag att leva i fyra år i ett land där vad som helst kan hända plus att du av säkerhetsskäl inte kan röra dig fritt är inte min ”cup of tea”. Jag tror inte vi svenskar förstår hur bra vi har det.

Sedan januari 2012 är Lars Lagerbäck förbundskapten för Island.