Dödar förklaringen om brasse-undret

”Ronaldo har ingen, Rivaldo har ingen och Ronaldinho har ingen”

1 av 3 | Foto: AP
Ronaldinho.
FOTBOLL

Det har länge talats om hur stränderna i Brasilien fostrat några av världens bästa fotbollsspelare.

Den ”sanningen” dödar nu Roberto Carlos och avslöjar hemligheten bakom framgångarna.

Pelé, Ronaldo och Ronaldinho är tre brassar som förgyllt fotbollsvärlden med sin teknik genom åren. En teknik och ett artisteri som många hänvisat till de brasilianska stränderna.

Tränar med en liten boll

Den myten dödar nu förre storbacken Roberto Carlos.

– Det handlar om massor av träning. I min hemstad finns det inte ens en strand. I Ronaldos hemstad finns det ingen strand. Samma med Rivaldo. Ronaldinho bor i Porto Alegre... Det finns ingen strand där. Det finns många exempel, säger Roberto Carlos i en intervju som Sky Sports publicerat.

Istället menar 40-åringen, som gjorde 125 landskamper för Brasilien och vann VM 2002, att hemligheten är träning – och en liten, liten boll.

– Normalt i Brasilien är att vi tränar två timmar med en boll som är så här stor (Carlos visar en boll stor som en innebandyboll). Titta på Ronaldinho, Romario, Rivaldo och många andra vi haft. Brasilien exporterar fotbollsspelare. Många börjar redan i tidig ålder, säger Carlos.

”Inte så ansvarsfulla utan boll...”

Det är också speciellt att spela för Brasilien, beskriver Carlos. Inte minst pressen kring stora mästerskap.

– Vi var regerande mästare när vi kom tvåa i VM 1998 och det kändes som om vi hade kommit sist av alla. I Brasilien finns bara förstaplatsen. Det är fotbollens land. Mitt land är ett land där folket lider och ser till segrar inom fotbollen för att ta dem ifrån ekonomin och fattigdomen. Fotbollen är det enda som kan göra det. Som kan göra folket lyckligt. Det skapar en enorm press att spela under. Det är vårt ansvar att göra hela landet lyckligt så att folk glömmer problemen, kidnappningarna och de ekonomiska svårigheterna. Vi är utvalda av Gud att utföra det.

Men trots pressen är glädjen aldrig långt borta för de brasilianska stjärnorna. Det tror Roberto Carlos också är en anledning till att så få brassar spelar i Premier League.

– Det kanske är för att vi inte är så ansvarsfulla utan bollen. När vi har bollen försöker vi njuta men när du inte har den måste du anpassa dig till deras mentalitet.

ARTIKELN HANDLAR OM