Dokument: Frälsaren som delar sitt land

Italiens nye förbundskapten Antonio Conte är ifrågasatt, älskad och hatad: ”Den bäste”

FOTBOLL

Vinst direkt.

Det blev det för vinnaren ­Antonio Conte.

Ifrågasatt, älskad, hatad.

Men framför allt sedd som ­Italiens store frälsare.

Conte och Jennifer Wegerup.

”Ska du träffa Conte? Jag ger dig vad som helst om jag får följa med.”

Juventus-supportern Andrea, ­inför min senaste intervju med ­Antonio Conte.

”Så du ska intervjua Conte? Fråga honom hur det går med hårtransplantationen?”

Roma-supportern Enrico, inför samma intervju.

Antonio Conte är en man som väcker delade känslor.

Precis som det Juventus där han först nådde stora segrar som spelare och där han sen som tränare vann ligan tre år i rad.

Det lag som vinner mest älskas av flest men väcker också mest känslor, inte minst avundsjuka. Och, i ett land som Italien, dessutom konspirationsteorier. Inte alltid grundlösa. Sålunda har Italien nu en förbundskapten som stängdes av i fyra månader som Juve-tränare, efter spelskandalen calcioscomesse.

– Men här är det inte så kontroversiellt. Det är rätt många inom toppfotbollen som varit indragna eller misstänkta i olika saker genom åren, säger Mirko Graziano till Sportbladet.

Han var i många år Inter-reporter på Gazzetta dello Sport, Italiens största sporttidning. Han är numera chef för Juventus-redaktionen och följer det italienska landslaget på nära håll

Graziano hyllar valet av Conte.

– Det gick inte att få någon bättre i Italien. Han är den bäste tränaren tekniskt och taktiskt just nu. Och han är mycket respekterad och kunnig.

Hyllas av experterna

Ett kunnande som märktes direkt i den nye förbundskaptenens första match. Italien slog Holland med 2–0 och det var betydligt mer honung än gift i de vanligen så obevekliga italienska expertpennorna.

– Det var imponerande att se att Conte redan hunnit ge spelet och ­laget sin prägel. Allt bar tydligt hans fingeravtryck, säger Graziano.

En seger som inte betyder något i sig men som var den optimala ­starten inför VM-kvalmatchen mot Norge i Oslo på tisdag. Och, på ett större plan, en perfekt början för Antonio Conte. Samt en nystart för hela det italienska landslag som skakades i sina grundvalar under VM.

– Cesare Prandellis arbete med mjuka värderingar och en förstående attityd hade misslyckats. Prandelli körde mycket den tröstande stilen, så jobbar inte Conte, säger Francesca Benvenuti, fotbollexpert på italienska Mediaset.

Petningen som gav resultat

I Juventus kunde Conte väcka spelarna klockan 06 och tvinga dem ut på en joggingrunda. Han krävde koncentration hela vägen. Det var ett vinnande, men krävande, recept.

– I landslaget kan du inte riktigt jobba så. Men Conte visade direkt vad han ville genom att peta Balotelli. Visst, Mario var inte i form. Men det handlade inte om det, säger Benvenuti.

Med petningen av Balotelli ville Conte skapa ordning och reda och visa att han krävde blod, svett och tårar av de som får spela i Gli ­

azzurri.

– Det gav resultat direkt mot Holland, säger Benvenuti och fortsätter:

– Du kan inte ha en grupp med spelare som Balotelli, Cassano, Isigne och Immobile om du inte håller dem med väldigt hård hand. Det blir kaos. Conte kommer aldrig att tillåta det. Han var ett idealiskt val för att ge Italien en nystart.

Många menar också att det samtidigt var ett idealiskt val för Conte personligen att bli förbundskapten.

– Det blir ett reningsbad. Han kunde väntat in en ny storklubb. Men då hade han fått en ny etikett. Nu tvättar han bort Juve-stämpeln och visar att han är en proffsig tränare som kan träna alla och tar sin karriär vidare, säger Mirko Graziano.

Monsterlön

Den stora lön Conte nu lyfter, på 4,1 miljoner euro om året, gör honom till Italiens bäst betalde tränare. Och den väcker debatt. Det italienska fotbollsförbundet betalar bara en del av lönen och resten täcks upp av sponsorn Puma.

Något som La Repubblicas fotbollsexpert Enrico Curro’ är kritisk mot.

– Conte är mycket duktig, utan tvivel. Men de pengarna ska läggas på italiensk ungdoms­fotboll i stället. Annars kanske vi vinner nu men var står vi om tio år? Med eller utan Conte.

”Jag är inte talbar”

När Sportbladet för en tid sen träffade Antonio Conte pratade han mycket om hur dåligt han mår när han förlorar.

– Jag är inte talbar på något dygn. För mig finns bara vinst, berättade han.

Conte pratar ofta om hur han brinner för fotbollen i stort. Och även om han själv, i tv-programmet Hyenor avslöjat att han lagt 100 000 kronor på sin hårtransplantation, hatar han det fokus som läggs på oväsentligheter.

– Vad händer med vår fotboll och dess konkurrenskraft? undrade Conte när Juventus åkt ut ur Champions League.

– Det borde vi prata om. Istället ältar vi de senaste domarmisstagen eller vilken spelare som är ihop med vilken utvikningsbrud.

I sin nya roll vill Antonio Conte nu förnya italiensk fotboll från grunden. Med start på Ullevål på tisdag.

FAKTA

ANTONIO CONTE

Ålder: 45.

Födelseort: Lecce.

Klubbar som spelare: Lecce (1986–91), Juventus (1991–04).

Gjorda mål: 45.

Spelade matcher: 508.

Klubbar som ­tränare: Arezzo (2006), Bari (2007–09), Atalanta (2009–10), Siena (2010–11), Juventus (2011–14).

GRUPP H

Italien

Malta

Azerbajdzjan

Bulgarien

Norge

Kroatien