”Så mycket blod på planen att vi vägrade spela...”

Berättar den mörka fotbollshistorien i Afghanistan

1 av 3 | Foto: Bettina Bettenhausen / TT
Yousef Kargar.
FOTBOLL

Det är fredag eftermiddag och läktaren på Ghazi-stadion i Kabul är fullsatt.

Publiken har samlats för att se det afghanska landslaget i fotboll spela.

Men först ska personer som talibanerna anser ha begått ett brott avrättas på planen.

Så var verkligheten under talibanernas skoningslösa styre i Afghanistan fram till 2001. Talibanerna gjorde en tradition av att inleda landslagets matcher med offentliga avrättningar.

Händer och ben höggs av. Andra personer hängdes i målställningen.

– En fredag var det så mycket blod på planen att vi vägrade spela. "Då kommer ni att hänga i målställningen nästa fredag", fick vi veta, berättar Yousef Kargar, det afghanska landslagets förre förbundskapten.

Innan åren som förbundskapten var Kargar också anfallare i landslaget. Spelarna tvingades odla skägg, deras byxor förlängdes till nedanför knäna. Ingen fick hurra eller visa glädje när det gjordes mål.

Yousef Kargar möter upp på Afghanistans nybyggda stadion i Kabul. Arenans 6 000 läktarplatser i gult och blått är uppdelade, inte efter rivaliserande supportrar, utan för att skilja män och kvinnor åt. Bara några kilometer bort ligger Ghazi-stadion, landslagets förra arena där avrättningarna skedde. Det som utspelade sig där ska få suddas ut ur det kollektiva minnet.

Långa stridigheter

Afghanistans landslag grundades 1922 och gick med i Fifa 1948, och landet var med om att dra igång det asiatiska fotbollsförbundet 1954. Men från början av 80-talet väntade decennier av stridigheter som satte tvärstopp för fotbollens utveckling.

Först var det den sovjetiska invasionen som ledde till att Afghanistan fick lämna Fifa. Sedan följde inbördeskriget och därefter talibanernas styre. Det var först när talibanregimen föll, och diktaturen med den, som brevet från Fifa kom med en inbjudan om att bli en del av fotbollsfamiljen igen.

18 år utan landskamp

När tyske legendaren Franz Beckenbauer kom till Kabul 2002, för att välkomna landet tillbaka till världsfotbollen, hade det gått 18 år sedan landet senaste spelade en landskamp.

– Han kom personligen för att välkomna oss. De västerländska säkerhetsstyrkorna gav sitt beskydd och såg till att han kunde ta sig till oss på säkert vis. Det var stort, säger Yousef Kargar och berättar om tiden efter att ha blivit välkomnade tillbaka:

– Vi rakade oss, fick nya landslagskläder uppsydda, kunde äntligen spela Fifas officiella hymn.

Rankat 135:a

Afghanistan är just nu rankat 135:a av det totalt 208 länderna på världsrankningen. Landslagets största framgång kom för ett år sedan i den sydasiatiska mästerskapet. Laget spelade visserligen 0–0 mot Maldiverna, men efter segrar mot Bhutan, Sri Lanka och värdnationen Nepal var Afghanistan framme i final mot Indien. Efter 2–0-segern i Katmandu visste glädjen inga gränser hemma i Afghanistan. Det regnade kulor över landet när hängivna fans sköt i luften för att fira.

– Matchen anses vara den enskilda händelse som gjort mest för att förena det afghanska folket. Glädjen var så stor att till och med talibanerna ringde för att gratulera, säger Yousef Kargar.

FAKTA

Afghanistan

Officiellt namn: Islamiska republiken Afghanistan.

Läge: gränsar mot Iran, Pakistan, Tadzjikistan, Uzbekistan och Turkmenistan.

Antal invånare: 29,8 miljoner, varav cirka 2,3 miljoner bor i huvudstaden Kabul.

Befolkning: består av många olika etniska grupper. Den största är pashtunerna, men där bor även tadzjiker, uzbeker, hazarer och turkmener.

Modern historia: Kriget i Afghanistan inleddes efter terrordåden mot USA:s östkust den 11 september 2001. Den USA-ledda styrkan gick in för att beröva talibanerna – som då kontrollerade landet – makten, då de ansågs ha gett terrornätverket al-Qaida en fristad.

Källor: Utrikespolitiska institutet och TT:s arkiv. (TT)

Bettina Bettenhausen/TT