Domen efter stora skandalen: Får segern

FOTBOLL

Uefa tilldömer Ryssland seger med 3–0 i den avbrutna EM-kvalmatchen mot Montenegro – ett beslut som innebär att Ryssland minskade avståndet till Sverige till en poäng.

Kvalmatchen i den montenegrinska huvudstaden Podgorica fick en mardrömsstart när den ryske målvakten Igor Akinfejev träffades av ett brinnande föremål i huvudet efter knappa minuten. Den tyske domaren Deniz Aytekin avbröt matchen och tog spelarna från planen, men spelet återupptogs efter en halvtimme.

I andra halvlek fortsatte oroligheterna. Montenegrinska supportrar kastade in föremål på planen i samband med att den ryske spelaren Roman Sjirokov slog en straff. Sjirokov missade och när det dessutom blev bråkigt på planen bestämde sig domaren att bryta matchen för gott vid ställningen 0–0.

Förutom att Uefa dömer Montenegro att ha förlorat med 0–3 tvingas laget spela kommande två kvalmatcher inför tomma läktare och böta 50 000 euro, omkring 470 000 kronor. Ryssland klarar sig inte heller undan straff. På grund av att lagets supportrar misskött sig döms förbundet till böter om drygt 230 000 kronor.

Österrike toppar kvalgrupp G på 13 poäng på fem matcher. Sverige har nio poäng på lika många matcher och Ryssland åtta.

TT