Tvingas spela VM i killarnas tröjor

Norska landslaget tvingas använda klädnypor: De ser ut som tält

Foto: NTB Scanpix
FOTBOLL

Norge åker till VM på jakt efter nya mästerskapmedaljer.
Men de gör det i dräkter stora "som tält" som spelarna tvingats hålla uppe med klädnypor.

– Vi har precis kommit igång med Nike som leverantör och i början får vi inga damdräkter, säger Jan Ove Nystuen, marknadsansvarig för det norska damlandslaget, till NRK.

Norge åker till VM som världens elfte bästa landslag enligt Fifas rakning. På meritlistan finns bland annat ett VM-guld, ett OS-guld och två EM-guld för det folkkära landslaget. Men nu kritiseras norska fotbollsförbundet för att inte prioritera damerna.

”Pojksidan är större”

Anledningen är de landslagsdräkter Norge fått från nya sponsorn Nike. Damerna tvingas åka till VM i dräkter som visserligen är märkta ”unisex” men som enligt spelarna själva inte alls är anpassade för damer.

– Vi tror att de gjort sitt bästa och vet att det varit ont om tid men det är olyckligt att vi ska gå runt med dräkter som ser ut som tält, säger lagkaptenen Trine Rönning till NRK.

Enligt NRK tvingades flera spelare använda klädnypor till både shorts och tröjor för att de skulle sitta rätt vid lagfotograferingen nyligen. Detta då tröjornas modell snarare ser ut att vara gjorda för förbundets killag.

– I den perfekta av världar hade vi fått dräkterna uppsydda till damer nu men det tar tid att jobba in ett avtal och sy upp damdräkterna. Det är inte bara damlandslaget som ska ha dräkter utan också de olika ungdomslandslagen på pojksidan. Antalet spelare är störst på pojksidan, säger Jan Ove Nystuen, marknadsansvarig för det norska damlandslaget, till NRK.

”Blir enda mästerskapet”

Enligt det norska fotbollsförbundet skulle avtalet med Nike gälla först från nästa år men efter nya förhandlingar inleddes samarbetet redan den 1 januari. Det norska VM-laget kommer därför inte hinna få sina nya tröjor i tid utan ”unisex-dräkterna” ska istället sys om för de som behöver.

– Vi har precis kommit igång med Nike som leverantör och i början får vi inga damdräkter, säger Nystuen som dock inte vill hålla med om att damernas prioriteras bort:

– Det är inte riktigt så. VM blir det enda mästerskapet utan damsydda dräkter.

ARTIKELN HANDLAR OM