Italien skakas av storbråk inför EM

”Det går inte att arbeta så här”

FOTBOLL

Sveriges EM-motståndare Italien ställer in sin första  landslagssamling.

Storbråk har brutit ut mellan Antonio Conte och ligaförbundet.

– Det går inte att arbeta så här, säger Italiens förbundskapten.

Uppladdningen för Sveriges EM-gruppmotståndare Italien börjar allt annat än optimalt.

Den 8 till 10 februari skulle ”gli azzurri” haft en första landslagssamling i Coverciano.

Där skulle Antonio Conte skaffat sig en bättre överblick av truppen, särskilt de spelare han är osäker på.

– Men det blir inget, lägret är inställt, meddelade den italienske förbundskapten i helgen.

Orsaken är att det italienska ligaförbundet, Lega Calcio, som företräder klubbarna, inte ville släppa spelare till samlingen från de fem italienska klubbar som spelar i Europa League och Champions League.

– Då skulle Conte stått utan spelarna från Lazio, Napoli, Juve, Fiorentina och Roma. Spelare som  Candreva Parolo, Insigne, Bernardeschi och Florenzi. Och från Juventus har du ju halva landslaget, säger Mirko Graziano, landslagsexpert på Gazzetta dello Sport.

”Bryr sig bara när...”

Antonio Conte vill jobba mer med landslagsspelarna och har redan tidigare varit i konflikt med klubbarna som han menar motarbetar landslaget.

Han får stöd av många experter i media. Corriere dello Sport påminner om att Italien kom tvåa senast i EM och har vunnit VM fyra gånger och alla andra meriter.

”Men klubbarna bryr sig bara om landslaget när de kan armbåga sig till en plats på vip-läktaren om Italien går till final”, skriver Corriere dello Sport och fortsätter:

”Ligaförbundet säger att man stödjer landslaget men sanningen är att klubbarna förudmjukar Conte”.

Därför blir alltså Italiens första samling inte av och förbundskaptenen uppges vara rasande. Nu samlas Italien först den 24 mars, för vänskapsmatcherna mot Spanien och Tyskland.

Dessutom är det bråk även kring finalen i italienska cupen som landslagsledningen vill se tidigarelagd, som i många andra länder. Men klubbarna vill att den spelas runt den 21-22 maj och inte tidigareläggs.

– Det innebär att vissa spelare inte alls hinner får semester före EM, konstaterar Conte.

”Inte lätt att tillfredsställa alla”

Ligaförbundet däremot hävdar att man inte bara kan tänka på EM och landslaget.

– Läget i serie A är extremt jämnt. Och i cuperna har fem av fem lag gått vidare. Vi måste också ta hänsyn till våra klubblags ranking i Europa. Det är inte lätt att tillfredsställa alla, säger Marco Brunelli, generaldirektör för Lega Calcio.

Samtidigt går nu italienska fotbollsförbundet ut till Antonio Contes försvar.

– Vi sak försöka ändra datumet för italienska cup-finalen men först måste vi se vilka lag som går till final, säger förbundsordförande Carlo Tavecchio.

Många tror att Antonio Conte lämnar Italien efter EM, oavsett hur det går-

– Contes vision var att ändra sättet att arbeta, att ha projekt och ett tätt samarbete mellan klubbar och landslag. Så blir det inte. Han känner sig motarbetad, säger Gazzettans Mirko Graziano.

Klart är att uppladdningen för Sveriges motståndare börjar allt annat än bra och riskerar att bli stormig hela vägen fram till EM.

ARTIKELN HANDLAR OM