”Känner en stark olust”

Efter attacken utanför Israel – på fredag spelar U21 EM-kval i Tel Aviv

FOTBOLL

I skuggan av tragedin utanför Israel ska svenska U21-landslaget spela en kvalmatch i Tel Aviv.

Men händelserna har fått Svenska fotbollförbundet att uppvakta Uefa.

– Det känns otroligt olustigt att åka till Israel just nu, säger ordföranden Lars-Åke Lagrell.

Sveriges U21-landslag laddar upp på Cypern inför den viktiga EM-kvalmatchen mot Israel på fredag.

Under gårdagen nåddes spelarna av nyheten att israelisk militär bordat fartyg i konvojen Ship to Gaza och flera personer dödats.

Händelsen har väckt avsky världen över – och nu höjs också frågetecken kring lämpligheten att genomföra en fotbollsmatch på israelisk mark.

Ingen bojkott

Svenska fotbollförbundet har också ställt sig frågan men överlåtit beslutsfattandet till Uefa.

– Vi har diskuterat situationen inom förbundet och reagerar som de flesta andra runtom i världen. Man känner en stark olust och även om jag inte är medveten om alla detaljer drar jag slutsatsen att det rör sig om övervåld, säger Lars-Åke Lagrell.

Men någon bojkott kommer det inte att bli frågan om. Och att matchen skulle ställas in ser förbundsbasen inte heller som särskilt troligt.

– Vi måste vara medvetna om att vi är medlemmar i Fifa och att det finns ett regelverk med förpliktelser för våra landslag. Skulle vi vägra att spela matchen kan vi bli uteslutna från kvalet och från nästkommande turnering. Men vi hade önskat att U21-laget inte behövde spela i Israel just nu, säger Lagrell.

”Är inte orolig”

– Den enda markering vi kan göra är att ställa frågan till Uefa om matchen ska spelas. Sen kommer vi att respektera beslutet, vilket det än blir.

Målvakten Kristoffer Nordfeldt är inne på samma linje och har inte större betänkligheter inför matchen i Tel Aviv på fredag.

– Landslagsledningen skulle aldrig släppa iväg oss till Israel om det inte vore säkert, så jag är inte orolig.

ARTIKELN HANDLAR OM