Inget hinder för spel i Israel

FOTBOLL

I nuläget finns inget hinder för att spela kvalet till U21-EM mellan Israel och Sverige på fredag.

Det beskedet lämnade Uefa till det Svenska fotbollförbundet på tisdagskvällen.

– Eftersom FN inte har beslutat om några sanktioner gentemot Israel är vi skyldiga att genomföra matchen i enlighet med Uefas regelverk, säger fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell till förbundets hemsida.

Efter den israeliska militärens attack mot konvojen Ship to Gaza i måndags, då flera personer dödades, skickade Svenska fotbollförbundet ett brev till det europeiska fotbollsförbundet, Uefa, där de bad om råd och frågade hur de ska ställa sig till U21-landslagets EM-kvalmatch mot Israel i Tel Aviv på fredag.

Svaret kom på tisdagskvällen. Uefas generalsekreterare Gianni Infantino skriver att Uefa följer utvecklingen noggrant, men att det i nuläget inte finns några hinder för att matchen ska kunna genomföras.

Uefa noterar att det för närvarande inte finns några restriktioner utfärdade för resor till och från Israel och att inte heller svenska UD avråder från resor i området. Enligt Uefa har en erfaren säkerhetsdelegat utsetts till matchen.

Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell satt på tisdagskvällen på flyget till VM i Sydafrika. Tidigare på dagen sade han till TT:

– Jag tycker att det är olustigt att spela mot Israel nu, men det ska man inte blanda ihop med att det skulle kännas olustigt rent säkerhetsmässigt. Säkerheten garanterar Israel.

U21-landslaget är just nu på Cypern där de förbereder sig till matchen. På onsdagen reser laget till Israel.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM