Nya U21-kaptenens dröm: en ny Robben

”Det blir en utmaning att hitta i Sverige”

FOTBOLL

U21 har fått en förbundskapten som ”vill provocera lite” med sin taktik.

Till det behöver han få fram en svensk variant av Arjen Robben.

– Det blir en utmaning att hitta i Sverige, säger Håkan Ericson.

Håkan Ericson liknar U21-landslaget vid en buss. Han är en tränare som ställer hårda krav på sina spelare och framför allt tycker illa om de som bara flyter med.

– Jag strävar efter att ha spelare som vill sitta i framsätet i bussen, inte längst bak. I den här åldern måste man ha en drivkraft att driva sin egen utveckling och inte bara följa med i lagtänket, säger han.

Första lägret för nya U21-landslaget är i februari. Då ska Ericson, tillsammans med Tommy Söderberg, få fram de typer som passar in i framtidens landslag.

”Ett sätt att kontrollera”

Där ingår en kopia av en holländare.

– I världsfotboll finns inte så mycket traditionella inlägg. Ofta är det spel snett-inåt-bakåt. Och man behöver felfotade yttermittfältare. Det är något som inte funnits mycket av i Sverige, säger han.

Pratar du om spelare med Arjen Robbens spelstil?

– Precis. Sådana som hellre går inåt eller tar distansskott. Det är ett sätt att hålla kontrollen på matcherna.

”Backarna håller bredden”

Kommer ni hitta sådana spelare i Sverige?

– Det måste vi hitta. Det kommer mer och mer. Titta på Malmö, där har de yttermittfältare som centrerar och låter ytterbackarna hålla bredden.

Vilka talanger ska du främst bygga laget kring?

– Jag vet inte än. Jag har orienterat mig lite så att jag vet vad det finns för spelare i tidigare ungdomslag, men har inte koll på vad alla går för än.

ARTIKELN HANDLAR OM