Svaret till spelarna – citerade Ibrahimovic

Ericson tog ut kvaltruppen efter kritiken

Foto: BILDBYRÅN
Håkan Ericson.
FOTBOLL

Sveriges U21-landslag är två matcher från drömmen: ett EM-slutspel nästa sommar.

Men försnacket har mest handlat om spelaruppror mot förbundskapten Håkan Ericson, 52.

I dag tog han ut truppen – och slog tillbaka mot spelarna.

– Ett citat jag knyckt från Zlatans eminenta bok: ”min största drivkraft är att visa de som inte trodde på mig att de hade fel.

Det var i en enkät, gjord av Fotbollskanalen 20 september, som över hälften av spelartruppen uttalade sig negativt om förbundskapten Håkan Ericson.

– Han byter så många spelare och det är konstiga uttagningar. Det har blivit en irritation. Spelarna som blir petade får konstiga motiveringar i stället för att han är ärlig och säger rakt ut att spelaren är sämre än någon annan, säger en av landslagets spelare.

Undersökningen blev en snackis bland fotbollsfolket – och ungdomsstjärnan John Guidetti, 20, var irriterad och besviken på sina kamrater.

– Göm er inte, skrev han bland annat på twitter.

”En otrolig sammanhållning”

På tisdagen mötte förbundskapten Håkan Ericson för första gången den samlade pressen efter enkäten för att ta ut EM-kvaltruppen till playoffmötena med Italien. Då valde Ericson att på eget initiativ understryka hur bra stämningen är i landslaget.

– Gruppen har en otrolig sammanhållning. Vi har hört röster i 1,5 till två år om hur spelarna längtar till samlingarna för att vi vill umgås. Att vi kommer komma ihåg det här resten av livet. Nya spelare vittnar också om hur lätt det är att komma in i gruppen. Det vill jag verkligen ge truppen beröm för, säger 52-åringen.

– Jag kan ta ett spelarcitat: ”Vi tycker att vi har skräddarsydda läger nu som vi önskar”. Där tycker jag vi tagit till oss av kritik.

Citerade Zlatan

Utan att nämna enkäten i fråga fortsatte också Ericson att försvara sina beslut genom att citera Zlatan Ibrahimovic.

– Många står inför ett viktigt karriärssteg. De har gått ”all in” på fotboll. De har ingen utbildning, inget annat jobb. Jag kan förstå att mina beslut kan ha en påverkan på deras framtid. En del vänder det inåt och jobbar på ännu hårdare. En del hittar orsaker utanför och ger andra till viss del skuld. Jag tror det kan vara nyttigt att ha en kombination. Jag tror att de allra bästa spelarna är de som orkar ta en motgång och har drivkraft att gå vidare. Ett citat jag knyckt från Zlatans eminenta bok: ”min största drivkraft är att visa de som inte trodde på mig att de hade fel.

Hur ser du på enkäten?

– Jag har försökt ta det på allvar givetvis. Jag blev väldigt överraskad. Man känner ofta som tränare på kroppsspråk och attityd om man har några problem. Det tycker inte jag att vi haft. Tvärtom. Jag har varit väldigt noga med att lyssna på spelarna om vad de tycker och hållit individuella samtal med alla som varit med i en trupp men blivit petad. Det är svårt bemöta vad enkäten tagit upp, på vilket sätt har man ställt frågor, hur har man tolkat dem? Jag har pratat med en del spelare, en del på eget initiativ och vissa har kontaktat mig, som ifrågasätter det här starkt. Jag tar ödmjukt till mig av det som sagts men väljer att lita på den direktkontakt jag har med spelarna mer än på en anonym enkät.

FAKTA

Här är hela U21 truppen:

Matchdagar: 12 oktober i Pescara (borta) och 16 oktober i Kalmar (hemma). Vinnaren är klart för U21-EM i Israel sommaren 2012.

Karl-Johan Johnsson, Halmstads BK

Marcus Sandberg, Ljungskile SK

Miiko Albornoz, Malmö FF

Joseph Baffo, Helsingborgs IF

Erdin Demir, SK Brann

Pontus Jansson, Malmö FF

Mattias Johansson, AZ Alkmaar

Tom Pettersson, Åtvidabergs FF

Ludvig Öhman, Kalmar FF

Joel Allansson, IFK Göteborg

Mervan Celik, Pescara Calcio

Jiloan Hamad, Malmö FF

Oscar Hiljemark, IF Elfsborg

Branimir Hrgota, Borussia Mönchengladbach

Niklas Hult, IF Elfsborg

Jakob Johansson, IFK Göteborg

Oscar Lewicki, BK Häcken

Astrit Ajdarevic, Standar Liege

Samuel Armenteros, Heracles Almelo

Viktor Claesson, IF Elfsborg

Mikael Ishak, FC Köln

Ramus Jönsson, Wfl Wolfsburg