Uppdrag: Överträffa superlaget från 2001

1 av 2
Startelvan i U21 sista playoff-matchen 2001. Antal a-landskamper inom parentes. Övre raden från vänster: Jimmy Tamandi (1), Fredrik Berglund (12), Fredrik Risp (3), Kennedy Bakircioglü (14), Zlatan Ibrahimovic (82), Andreas Isaksson (99).Nedre raden från vänster: Tobias Linderoth (75), Christian Wilhelmsson (78), Nils-Eric Johansson (3), Mikael Dorsin (16), Kim Källström (95). Inhoppare: Johan Elmander, Mattias Lindström.
FOTBOLL

PESCARA. Den första bilden: tidernas mest stjärnspäckade svenska U21-lag.

Den andra bilden: killarna som i dagarna ska bräcka dem.

– Det är en riktig sporre att bli bättre än Zlatan och de andra, säger förbundskaptenen Håkan Ericsson.

Gruppsegern räcker inte för att gå till EM. I dag spelar Sveriges U21 den första av två playoff-matcher mot Italien som ska avgöra vilket lag som går till mästerskapet i sommar.

Att avancemang är svårt har tidigare svenska generationer känt på. Bilden längst upp på sidan visar startelvan 2001, då Sverige var i playoff mot Belgien. Samtliga har i dag spelat i A-landslaget. De har gemensamt 478 landskamper och åtta av dem har varit proffs i utomnordiska ligor.

Missade EM 

Laget var så starkt att Johan Elmander lämnades på bänken – men kvalade ändå inte in till EM.

Enligt Håkan Ericsson ger det perspektiv på den kommande utmaningen. Och det inspirerar.

– Det är en riktig sporre att bli bättre än Zlatan och de andra. Absolut. Det ska vi verkligen försöka bli, säger han.

Vilken framtid har dagens U21?

– Som individer är jag övertygad om att det är ett antal som går hela vägen. De har tekniken och rätt mental förberedelse. Hur många eller vilka går jag inte in på för att inte sätta press på dem.

Finns det ens en minichans att detta lag går mot samma framtid som 2001-laget?

– Hm... egenskapsmässigt kan jag inte kvalificera bort någon. Klart inte alla 30 spelare vi har använt kan nå A-landslaget, men de elva första. Sedan handlar det om lite flyt, framför allt i karriärsvalen. Och med skador en annan, och med var A-landslaget står i generationsväxlingen.

”Måste ha rätt karaktärer”

Mikael Dorsin minns den förhatliga returen mot Belgien då 3–2-segern vändes till förlust med totalt 3–4. Han ser 81-generationen som den bästa Sverige haft och kommer få, men påminner om lagbyggets värde.

– 2004 hade vi inte lika etablerade spelare men slog ut Spanien och gick till EM. Det visar att man måste hitta rätt karaktärer och bygga ett lag. Det är inte alltid de bästa spelarna individuellt som krävs, säger han.