Drömmål av Guidetti i U21:s kvalvinst

1 av 5
FOTBOLL

Halmstad/Stockholm. Sverige behöver två segrar för att nå U21-EM.

John Guidetti hjälpte till att ordna den första vinsten – med en suverän frispark.

– Den här är inte dålig alltså, säger anfallaren till Sportbladet.

Efter en tung period för John Guidetti ser det ut att ljusna. I går blev han klar på lån för Celtic – på fredagskvällen slog han till med drömmål.

Guidetti blev den stora hjälten när Sveriges U21-landslag besegrade Grekland med 3-0 i EM-kvalet.

– Klass, klass, klass. Ibland är man glad att man som tränare håller käften och låter spelarna fatta besluten själva. En fantastisk frispark, säger förbundskapten Håkan Ericson.

Guidetti fick kanonträff

Efter drygt 50 minuter fick Sverige frispark – centralt i banan, från cirka 30 meter. Guidetti ställde upp och började sikta in sig.

Sedan fick 22-åringen på en kalasträff som satt perfekt upp i ena hörnet, målvakten Sokratis Dioudis var chanslös i målet.

– Jag är riktigt nöjd med det. Ett otroligt viktigt mål som öppnar upp matchen. Då måste Grekland anfalla och det ger oss mer ytor och då kan vi göra både tvåan och trean. Det är fantastiskt skönt. Kiese Thelin kommer in från bänken och är outstanding, säger Guidetti.
Vad tänkte du när du tog sats?
– Jag tänkte först knorra in den. Men sen sa Abbe ”sluta flippa, mannen”, tro på dig själv. Jaja, då dunkar jag upp den då, tänkte jag. Jag har ju varit borta ett tag och kunnat träna lite extra.

”Den här är inte dålig alltså”

Hur högt rankar du detta målet rent snygghetsmässigt?

– I min karriär? Det är uppe där alltså. Jag har ju någon bicycleta och Malmö borta och lite sådant där. Den här är inte dålig alltså, det måste jag ge mig själv.

Vad tror du Celticfansen säger nu?

– Nu blir säkert pressen ännu större. De har redan varit på mig om att jag ska fylla Henrik Larssons skor, men det är nästan omöjligt.

Hur skönt är det att övergången är i hamn efter allt strul?
– Livet leker just nu, men det var lite jobbigt förra veckan. Men efter regn kommer solsken.

Med dryga kvarten kvar tryckte Isaac Kiese Thelin in 2-0. Guidetti och Oscar Hiljemark stressade det grekiska försvaret, som frispelade Thelin med en felpass.

”Nea Nea kallas den”

Efter målet dansade spelarna.

– ”Nea Nea” kallas den. Det är bara en skön dans. Vi brukar flippa lite. Det är bara en rolig en intern grej, säger Guidetti.

Vad säger du om hans inhopp?
– Världsklass. Du ser ju vilken anfallare han är och det är inte konstigt att han spelar där han spelar. Jag tror inte det är långt kvar innan han lämnar Malmö och går utomlands. Han gör jobbet grymt bra. Abbe (Khalili) gör det också fantastiskt bra. Det är en laginsats. Det är grymt, alla levererar och gör det de ska. Från Håkan ner till Carlgren i mål. En laginsats.

”Jag tror på det här”

I slutminuterna blev Thelin frispelad av Hiljemark. Anfallaren sköt kyligt in sitt andra mål för kvällen, totalt 3-0 till Blågult.

På tisdag spelar Sverige mot Turkiet, även den matchen avgörs på Örjans Vall. Blågult behöver tre poäng till för att ha möjligheten att nå EM.

– Vi ska göra det vi ska göra och jag hoppas att alla kommer hit och stöttar oss. Vi kommer antingen att vara en av de bästa tvåorna eller så kommer vi etta. Jag tror på det här, säger Guidetti.

Se Guidettis mål här (extern länk).

FAKTA

Grupptabellen

1. Polen, 15 poäng, +9

2. Turkiet, 13 poäng, +6

3. Sverige, 13 poäng, +5

4. Grekland, 12 poäng, +8

5. Malta, 0 poäng, -28

Återstående matcher:

9 september: Sverige-Turkiet, Grekland-Polen.