Hattrickhjälte – i skymundan

Oscar Hiljemark stal rubrikerna från Kristoffer Olsson

FOTBOLL

Hattrickhjälte mot Turkiet.

Ändå stal Oscar Hiljemark rubrikerna.

– Haha, jag kan ta det. Det är lugnt, säger Kristoffer Olsson och garvar.

Foto: ANDERS DEROS
Kristoffer Olsson.

Kristoffer Olsson spelade på en ovan yttermittfältsposition under jättedramat mot Turkiet. Det märktes inte. Arsenalsvensken, som är utlånad till danska FC Midtjylland under säsongen, stod för en inspirerad insats. Kristoffer Olsson hann med ett hattrick – ett öppet mål, en lobb och ett distinkt skott längs marken – när Sverige vände mot turkarna hemma på Örjans Vall. Det var 19-åringens första mål i den svenska landslagströjan. Ändå kunde han inte riktigt känna sig som lagets store matchhjälte.

Olsson grämer sig inte

Det var nämligen lagkaptenen Oscar Hiljemark som sköt in avgörande 4-3 i matchen sista, högdramatiska, minuter. Målet tar Sverige till playoff till U21-EM i Tjeckien nästa sommar.

Kristoffer Olsson grämer sig inte över att Hiljemark nu får rubrikerna.

– Haha, jag kan ta det, det är lugnt.

Mest nöjd var han över den påpassliga lobben till 2-1.

– Det gick så snabbt, John (Guidetti) läste tillbakspelet till målvakten och det var bara att chippa över honom. Det var nog skapligt, säkert helt okej. Men jag har inte sett någon repris.
Guidetti var grymt imponerad efter matchen:
– Man vet att han har den känslan. Arsene Wenger alltså... när man är Arsenalspelare får man det i DNA:at att man får en skön touch liksom, säger han och fortsätter:
– Kung! Jättebra, han var bra i förra matchen och bra idag. Han visar att han är en liten killer. Men ska man ha nian får man väl se till och göra tre eller hur?!

"Kan inte komma ihåg senast"

Håkan Ericson berättade efter matchen att Kristoffer Olsson "måste in i laget på något sätt", även om det var på en ovan vänsterkant.

– Nu har jag visat att jag kan spela på kanten också, men jag tror och hoppas att jag får spela centralt i framtiden. Jag kan inte komma ihåg när jag gjorde tre mål i en match förut, kanske fyra-fem år sedan i (IFK) Norrköping.
Olsson var lyrisk över avancemanget till playoff.
– Det var helt galet. Jag har aldrig varit med om något liknande.

FAKTA

Då spelas playoffet:

I playoff återfinns 14 lag (tio gruppettor och de fyra bästa tvåorna). De möts i sju playoffdubbelmöten som avgörs den 8:e och 14:e oktober. Lottningen sker på fredag den 11:e september.

* Lagen som är i playoff är:

Kroatien

Danmark

England

Frankrike

Tyskland

Italien

Portugal

Slovakien

Spanien

Sverige

Island

Holland

Ukraina

Serbien