Sverige möter Frankrike i playoff

Foto: AP/Bildbyrån
Sverige ställs mot Frankrike, med exempelvis Arsenalspelaren Yaya Sanogo (t.v) i laget.
FOTBOLL

Sverige grejade playoff i slutsekunderna.

I dag föll lotten på Frankrike.

– Jag vet att vi har en bra chans, säger målvakten Patrik Carlgren.

Sverige tog sig till playoff efter en riktig rysare mot Turkiet, U21-landslaget vann med 4-3. I dag lottade Uefa playoff.

Sverige ställs mot Frankrike, som vann sju matcher i kvalgruppen och spelade oavgjort i sista matchen mot grupptvåan Island.

– Jag kan inte så mycket om dem som landslag, men jag tror vi har en bra chans. Eller jag vet det. Klart att det är tufft, men det spelar ingen roll vilka vi hade fått. Jag vet vilket lag vi har och vilken grupp, säger målvakten Patrik Carlgren.

”Kul och inspirerande”

Vet du något om Frankrike?

– Nej. Men det ska bli kul och inspirerande att möta dem.

Playoff-matcherna spelas den 8 och 14 oktober. Sverige börjar på bortaplan.

U21-EM arrangeras i Tjeckien 2015, och pågår 17-30 juni. Sju nationer går vidare till slutspelet och värdlandet är direktkvalificerat.

FAKTA

Playoff-matcherna

Sverige-Frankrike

Slovakien-Italien

Danmark-Island

Kroatien-England

Portugal-Holland

Tyskland-Ukraina

Spanien-Serbien

Så avgörs playoff till U21-EM 2015

De sju playoffmatcherna till U21-slutspelet 2015 lottades på fredagen enligt följande:

Frankrike–Sverige, Slovakien–Italien, Danmark–Island, England–Kroatien, Nederländerna–Portugal, Ukraina–Tyskland, Serbien–Spanien.

Första matchen spelas 8 och returen 14 oktober. De sju vinnarna efter dubbelmötena går till slutspelet i Tjeckien 2015, där värdnationen är direktkvalificerad.

Det är tredje gången i rad som Sverige når playoff. Men både till slutspelet 2011 och 2013 tog det stopp i playoff mot de två blivande finalisterna Schweiz respektive Italien.

Turneringen spelas 17–30 juni på fyra arenor i tre städer – Prag (två arenor), Olomouc och Uherske Hradiste.

De åtta lagen delas in i två grupper. Efter det raka gruppspelet väntar semifinal för de två bästa i grupperna – de fyra semifinalisterna är också direktkvalificerade till fotbollsturneringen i OS i Rio de Janeiro 2016.

Senast Sverige var med i slutspelet var som arrangör 2009, då det blev förlust mot England. Senast Sverige kvalade in till U21-EM-slutspelet var 2004. Även då tog det stopp i semifinal efter straffar, då mot Serbien och Montenegro.

Spanien har vunnit de senaste två U21-turneringarna, 2011 och 2013. (TT)

ARTIKELN HANDLAR OM