Ericson kritisk: ”Måste planera för framgång”

U21-landslagets förbundskapten är inte nöjd med det allsvenska spelschemat

FOTBOLL

Det blev inte som förbundskapten Håkan Ericson önskade.

Han och U21-landslaget får en sämre uppladdning inför EM i Tjeckien.

– Det är tråkigt. Vi måste planera för framgång, säger Ericson.

Redan efter EM-lottningen i Prag kom det allsvenska spelschemat på tals. Den sista omgången var planerad till den 7 juni – vilket skulle ställa till uppladdningen för det svenska U21-landslaget.

För några veckor sedan skrev Sportbladet även om kaoset kring schemaläggningen.

”Det är tråkigt”

I dag kom spelschemat – och den sista omgången innan sommaren spelas den 7 juni. Förbundskapten Håkan Ericson hade hoppats på en annan datum.

– Jag har suttit med i ett möte med, och det var ganska tuffa diskussioner med Sef där vi ville justera den sista omgången, så att allsvenskan skulle sluta den 3:e juni. Så att vi skulle kunna samlas den 4:e och få tid med två träningsmatcher, säger Ericson.

– Men nu blev det tyvärr inte så. Det blir bara en träningsmatch. Det är tråkigt, men det är bara att acceptera.

Det blir ett mycket sämre upplägg för er nu då?

– Det finns två effekter av det. Dels kan vi bara spela en träningsmatch i juni istället för två. Och den andra effekten är att spelschemat går tufft på spelarna, de spelar tre matcher sista veckan, och det är klart att det blir mindre dagar att justera eventuella skador och återbud. Det är väl det som är lurigt.

”Jättekrångligt när vi väl lyckas”

Är du besviken?

– Jag var besviken på det. Det måste jag säga. Men nu har jag lagt det bakom mig, jag är inte besviken på det längre. Men det är bara att utgå från de förutsättningarna som gäller, och det har jag ställt in mig på för några veckor sedan.

Ericson tycker det är tråkigt att landslaget hämmas av succén.

– Frågan är ju hur vår säsong ska vara egentligen? Vi måste planera för framgång, vi kan inte utgå ifrån att vi inte lyckas och sedan blir det jättekrångligt när vi väl lyckas. Det ska finnas en möjlighet för landslagen, det gäller U21 och P19, som har flera spelare i allsvenskan nu.

Om det går bra för U21 i sommarens EM, och A-landslaget når EM blir det nya problem 2016.

– Tittar man på nästa år så hoppas man ju A-landslaget spelar EM i juni och vi spelar OS i augusti, och då kan man prata om ett riktigt pussel att få ihop det spelmässigt.

Förlänger sitt avtal

Ericsons succé med U21-landslaget gör att han får stanna längre på sin post. Enligt

54-åringen lutar allt åt att han skriver på ett nytt kontrakt med förbundet – och det sträcker sig till och med ett eventuellt EM-slutspel 2017.

– Vi har diskuterat en förlängning. Jag har inte skrivit på ännu, men det känns som att det är en stor möjlighet att det blir en förlängning. Det blir till och med ett eventuellt EM 2017, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM