Så ska VM räddas

”Misslyckande är inte ens en del av vår vokabulär”

Klicka på bilden för en större version!
FOTBOLL

De kaotiska bilderna från Nigerias genrep innebär fruktan för nytt publikkaos under VM.

Men arrangörerna garanterar säkerheten under mästerskapet.

– Misslyckande är inte ens en del av vår vokabulär, säger polisministern Nathi Mthethwa.

Foto: Ap
54 000 Polisstyrkorna i Sydafrika har utbildats av officerare med erfarenhet av stora evenemang. Här utför de en övning. 54 000 poliser ska garantera säkerheten under VM.

Med bara fem dagar kvar till VM-premiären fick de som kritiserat valet att lägga fotbolls-VM i Sydafrika vatten på sin kvarn. Minst 15 personer skadades då panik utbröt i samband med träningslandskampen mellan Lars Lagerbäcks Nigeria och Nordkorea i Johannesburg.

Befarar nya oroligheter

Nu befarar man nya oroligheter när VM startar. Mötet USA–England på lördag anses vara en högriskmatch, men enligt nyhetsbyrån AP säger en polis, som vill vara anonym, att ytterligare sju matcher klassas som ett stort hot.

Förutom risken för publikkaos finns det andra faktorer att oroa sig för, som den höga brottsligheten i landet och rädslan för terrorism.

Men Sydafrika lovar fred under mästerskapet.

– Vi lever i en skrämmande värld. Men om vi arbetar tillsammans kommer vi att lyckas, säger polisministern Nathi Mthethwa.

Säkerhetsstyrkan under VM omfattar 54 000 poliser, för att förhindra allt från upplopp till attentat från terrorister.

”Detaljerade planer”

Landets högsta polisofficer, Bheki Cele, hävdar att förberedelserna fått tummen upp av internationella säkerhetsbyråer.

– Jag kan inte börja förklara för er hur detaljerade våra planer är. Vi har helt enkelt gjort bestämmelser för alla eventualiteter, säger Colonel Vishnu Naidoo, polisens talesman.

– Vi har förberett oss för de minsta småbrott till terroristattacker. Vår säkerhetsbyrå sover inte, de arbetar. Vi är på bollen, säger polisministern Nathi Mthethwa.