Från Argentinas mest älskade man – till sågade

”Det Maradona gjort är väldigt korkat”

FOTBOLL

Mycket kan hända i en människas liv på 25 år.

Man kan mogna, bli klokare.

Men inte Diego Armando Maradona, 49. Han har gått från hyllat geni till galning.

Trots dopnings- och knarkskandaler, bland annat, så är det sällan någon som ifrågasätter argentinarens storhet på fotbollsplanen under 1980- och 90-talet.

Maradona bar ensam sitt Argentina till VM-guld 1986 och hans solomål mot England har röstats fram till tidernas vackraste mål.

Det är snarare det senaste årets händelser som fått fotbollsvärlden att stilla undra om det helt slagit slint hos legendaren.

Storhetsvansinnet har i och för sig redan funnits där tidigare, speciellt efter att den egna aktiva karriären avslutats.

Vägrade dela pris med Pelé

År 2000 genomförde det internationella fotbollförbundet, Fifa, en omröstning på internet om vem som var århundradets fotbollspelare. Maradona fick en majoritet av rösterna, men i sista stund ändrade Fifa på reglerna och en expertjury ville utse Pelé till tidernas främste.

Kompromissen blev att priset skulle delas.

Maradonas svar:

– Jag tänker inte dela priset med någon. Låt oss vara seriösa: jämför mig inte med honom någon mer gång.

Argentinaren tog emot sitt pris, men lämnade scenen omedelbart utan att delta i hyllningarna av den äldre brasilianaren.

Nu misstänker många att Maradonas ego är så gigantiskt att det är statusen som världens främste genom tiderna som kan stoppa Argentina från att nå långt i VM i Sydafrika.

Maradona vill inte riskera att Lionel Messi ges chansen att ta epitet ifrån honom.

Använt över 100 spelare

Det är mot den bakgrunden man ska se uttalanden av Messi, som inte varit i närheten av att lyckas lika bra i Albicelestes som i Barcelona:

– Även om jag spelar i en miljon år kommer jag aldrig komma i närheten av vad Maradona åstadkom som spelare, säger Messi.

Det gäller även för de allra största argentinska stjärnorna att hålla sig på god fot med deras oberäknelige förbundskapten.

När Alfio Basile avgick 2008 anmälde Diego Maradona sig själv som kandidat som efterträdare på tränarposten för landslaget. Det var inte så mycket annat för argentinska fotbollförbundets mäktige ordförande Julio Grondona än att utse Maradona till ny landslagstränare.

Det höll på att sluta med en smärre fotbollskatastrof. Hittills har Maradona använt nära 100 olika spelare i sitt landslag. Med två matcher kvar i det sydamerikanska kvalet låg Argentina femma, men två segrar säkrade en plats i Sydafrika.

Fifabossarna bävar

Det var efter det som Maradona kom med det första av det senaste årets helgalna uttalanden när han bad den församlade argentinska presskåren ”att suga min xxx och fortsätta suga”.

Då var gränsen nådd för Fifa som stängde av Diego Armando i två månader och bötfällde honom med 175 000 kronor.

Ni kan gissa att Fifabossarna bävar för vad som kan hända eller sägas under VM.

För kontroverserna har ju långt ifrån tagit slut. På väg till presskonferensen när VM-truppen skulle presenteras körde en pressad Maradona över benet på en journalist.

När han sedan presenterade laget fanns inte Inters Esteban Cambiasso eller Javier Zanetti med i truppen.

Hoppas på gamle Verón

Förutom Messi hoppas nämligen Maradona mycket på en spelare, som i Europa längesedan ansetts passerat sitt zenit – Juan Sebastian Verón.

– Verón är min Xavi. Jag vill att han tar hand om laget, är min representant på planen och talar med grabben (Messi).

De argentinska experterna skakar sina huvuden.

I en kolumn i gårdagens Telegraph totalsågar landsmannen och tidigare lagkamraten Osvaldo Ardiles Maradona.

– Hans laguttagning är oansvarig. Att lämna ute flera toppspelare är att ge motståndarna stora fördelar. Väldigt, väldigt korkat.

Dårskapen står i vägen

Omedveten om Ardiles skarpa kritik uttalade sig Maradona i fredags:

– Det här laget är bättre än det vi hade i Mexiko (1986). Jag vill inte såra några av mina världsmästarkollegor från då, men nu jobbar jag med den här generationens mest talangfulla spelare och jag tvekar inte om att de är bättre.

Men Maradonas dårskap står i vägen för att de ska lyckas, menar Ardiles.

– Det största frågetecknet är Argentinas förbundskapten och det kommer troligen visa sig de kommande sex veckorna. Argentinas öde i VM återspeglas av Maradonas egen historia i turneringen.

– Extas och ära eller ångest och skam. Det ena eller det andra, precis som historien om Maradonas liv, skriver Ardiles.