De fruktar nytt kaos

Kraftigt höjd beredskap inför Englands match i kväll

FOTBOLL

Blodiga scener utspelade sig när 14 personer skadades vid upplopp i samband Nigeria–Nordkorea.

Nu höjs beredskapen kraftigt inför Englands lokala träningsmatch i kväll i Sydafrika.

– Vi har säkerheten under kontroll, säger Obed Lego-bate hos arrangören.

De sydafrikanska myndigheterna, det internationella fotbollsförbundet (Fifa) och den lokala organisationskommittén för VM har investerat hundratals miljoner kronor i säkerheten kring turneringen.

Men investeringarna och fokus har hamnat till mycket stor del kring VM-matcherna.

Veckan innan turneringen spelas flera träningsmatcher med VM-lag på mindre arenor i landet och då är säkerhet och arrangemang inte på samma höga nivå.

Gratis inträde

När Lars Lagerbäcks Nigeria mötte Nordkorea i går på Makhulongstadion i utkanten av Johannesburg blev det upplopp när cirka 1 000 fans försökte ta sig in på arenan med plats för 10??000 åskådare.

Inträdet var gratis och betydligt fler åskådare hade kommit till platsen än det gick att släppa in.

En polisman skadades allvarligt, men inte livshotande, och 13 personer fick vårdas på sjukhus efter att de flesta av dem blivit nedtrampade.

Fifa var snabba att i ett officiellt uttalande nämna att de inte var delaktiga i arrangemanget av matchen.

– Ingen kan anklagas för det som hände. Vi hade inga alternativ med större arenor att välja på, säger Taiwo Oganjobi, styrelseledamot i nigerianska fotbollsförbundet. Vi är tacksamma över att ingen miste livet. Biljetterna var gratis och för många försökte komma in.

Åtminstone två VM-klara lag, England och Portugal, ska spela genrep på plats i Sydafrika, på mindre arenor de närmaste dagarna.

Vidtar åtgärder

Engelsmännen vidtog omedelbart åtgärder inför kvällens match mot Platinum Stars i Moruleng.

– Efter incidenterna i samband med Nigeria–Nordkorea kontaktade vi arrangören för att påpeka allvaret att förhindra att liknande rusningar eller upplopp inträffar, säger en talesman för engelska fotbollsförbundet, FA.

Sänkt kapacitet

Bara 12 000 åskådare ska släppas in på arenan som har plats för 20 000 åskådare och polisen har stängt av den enda vägen genom kåkstaden för motorfordon för att minska trycket mot stadion. Allt för att garantera Rooneys, Lampards och de andra stjärnornas säkerhet.

Motståndaren, Platinum Stars manager Obed Legobate säger:

– Vi förväntar oss inte alls de problem som uppstod vid Nigeriamatchen. Vi har vidtagit åtgärder för att det inte ska hända.

ARTIKELN HANDLAR OM