Aftonbladet
Dagens namn: Lillemor, Moa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Gudomligt dejligt VM

Diego Armando Maradona & Danmark i centrum 1986

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Tjuvkika på DVD:n om VM 1986

-

Säg VM 1986 och inget mästerskap är så förknippat med en enda spelare.

Argentinas VM-guld tillhörde Diego Maradona.

Med Fifas unika DVD-serie, som du bara får tag på genom Sportbladet, återupplever du "Guds hand", konstmålen och den magiska sommaren i Mexiko.

Sportbladets unika DVD-serie är fullproppad med oförglömliga ögonblick. Denna vecka kan du se Maradonas uppvisning där han nästan ensam spelade hem guldet till Argentina.   Sportbladets unika DVD-serie är fullproppad med oförglömliga ögonblick. Denna vecka kan du se Maradonas uppvisning där han nästan ensam spelade hem guldet till Argentina. Foto: AFP

Sällan har en spelare så totaldominerat ett VM som Diego Maradona gjorde 1986.

Två mål i kvartsfinalen.

Två mål i semifinalen.

Och så den briljanta passningen fram till Jorge Burruchagas segermål i finalen mot Västtyskland.

Maradona bar ensam sitt Argentina till VM-guld - inte minst tack vare de två målen mot England i kvarten:

Först det otroliga med "Guds hand", sedan soloprestationen som röstats fram till århundradets vackraste mål.

- Även om jag spelar i en miljon år kommer jag aldrig komma i närheten av vad Maradona åstadkom, har Lionel Messi - storstjärnan i dagens Argentina - sagt.

Bländande, Danmark

Men sett med nordiska ögon var det inte bara Maradona som svarade för fotbollsunder i Mexiko.

VM-debutanten Danmark skrällde till med tre raka segrar: 1-0 mot Skottland, 6-1 mot Uruguay och 2-0 mot storfavoriten Västtyskland.

- Vi vann "Dödens grupp", säger dåvarande stjärnanfallaren Preben Elkjaer Larsen till Sportbladet.

- Det var Danmarks första VM och en väldigt stor upplevelse. Det jag minns allra mest är publiken. Det var riktigt många danskar som hade rest ända till Mexiko.

Mot Spanien i åttondelsfinalen tog det stopp (1-5), men Elkjaer Larsen minns hellre sitt hattrick mot Uruguay.

- Faktiskt visade dansk tv hela matchen i lördags kväll.

Tittade du?

- Nej, jag tittar aldrig på videoklipp. Jag minns i stället.


  Säljs tisdag och onsdag i din butik – endast med Aftonbladet!

2006

   VM i Tyskland kommer inte att kommas ihåg för att det spelades en bländande fotboll. Men det finns en enskild händelse som kommer att leva kvar. I finalen mellan Frankrike och Italien skallade Zinedine Zidane Marco Materazzi i bröstet och blev utvisad. Det blev den franske mittfältsgigantens sista internationella framträdande. Italien vann guld och Sverige åkte ut i åttondelen mot Tyskland efter två tidiga Lukas Podolski-mål.

 FINNS I WEBBSHOPEN SHOP.SPORTBLADET.SE

2002

   VM spelades för första gången i två länder - Japan och Sydkorea. Sverige vann ”dödens grupp” efter att Anders Svensson skruvat in en frispark mot Argentina och laget sen lyckats klara 1–1. I kvartsfinalen mot Senegal förlorade Sverige efter att Henri Camara chockat svenskarna med sitt golden goal-mål. Ronaldo blev hjälte i finalen med sina två mål mot Tyskland.

 FINNS I WEBBSHOPEN SHOP.SPORTBLADET.SE

1994

   Sverige grävde guld i USA i 1994 års VM. Kennet Andersson och Martin Dahlin gjorde flest mål av alla anfallspar i hela mästerskapet, Thomas Ravelli blev straffhjälte och Tomas Brolin blev uttagen i världslaget. Sverige blev utslaget av de blivande världsmästarna Brasilien, men kunde i bronsmatchen slå Bulgarien med 4–0.

 FINNS I WEBBSHOPEN SHOP.SPORTBLADET.SE

1986

   VM i Mexiko 1986 dominerades av en spelare - Diego Armando Maradona. Han styrde Argentinas offensiva spel och avgjorde nästan på egen hand, kvarts- och semifinalen med två mål i båda matcherna. I matchen mot England gjorde han först det omtalade ”Guds hand” då han slog in bollen med handen och sen ett otroligt mål där han dribblade av halva Englands lag.

 FINNS I WEBBSHOPEN SHOP.SPORTBLADET.SE

1978

   För andra VM:et i rad förlorade Holland en final mot en värdnation. Förra gången var det mot Västtyskland. 1978 blev Argentina för svårt. Holland saknade storstjärnan Johan Cruyff som bara medverkade i kvalet till VM. Mario Kempes blev stor hjälte när han gav Argentina ledningen och sen avgjorde finalen med sitt 2–1-mål.

 FINNS I WEBBSHOPEN SHOP.SPORTBLADET.SE

1974

   Värdnationen Västtyskland lyckades ta sig till final mot Holland i sitt hemma-VM. Där ställdes två av världens bästa spelare genom tiderna mot varandra - Johan Cruyff och Franz Beckenbauer. I finalen drog Beckenbauers Västtyskland det längsta strået och kunde vinna med 2–1. Ronnie Hellström blev inröstad i VM-laget trots att Sverige åkte ut i den andra gruppspelsomgången.

 FINNS I WEBBSHOPEN SHOP.SPORTBLADET.SE

1970

   Mexiko-VM blev Pelés sista internationella mästerskap. Det firade han genom att spela hem ett tredje guld till sitt land. Brasilien vann samtliga av sina kval- och VM-matcher. VM:et i Mexiko präglades av gladfotboll och offensivt spel. Semifinalen mellan Västtyskland och Italien som slutade 4–3 till Italien ses av många som en av VM-historiens bästa matcher någonsin.

 FINNS I WEBBSHOPEN SHOP.SPORTBLADET.SE

1958

   Är man svensk är 58-VM något att minnas. Dels spelades mästerskapet i Sverige, dels gjorde det svenska laget sitt bästa resultat någonsin och kom två efter suveränen Brasilien. Men det här VM:et är inte bara stort för svenskar, för Pelé presenterade sig, 17 år gammal, på allvar och förde sitt land till VM-guld. Just Fontaine gjorde otroliga 13 mål men blev ändå inte uttagen i VM-laget.

 FINNS I WEBBSHOPEN SHOP.SPORTBLADET.SE

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet