Bråk skakar Nigeria

Stjärnan: Bonusen är för låg

FOTBOLL

RICHARDS BAY. Bråken om spelarbonusar sänkte Nigeria i VM 1994 och 1998.

Nu hotar bonusbråk återigen Lagerbäcks ­Nigeria under ett VM.

– Bonusen är för låg. Vi missar aldrig en chans att trycka på förbundspamparna för att få mer, säger anfallsstjärnan Peter Odemwingie till Sportbladet.

Foto: AP
Peter Odimwingie.

Nigeria dominerade afrikansk fotboll under 1990-talet och deras ”Dream Team” i VM 1994 och 1998 förväntades som första afrikanska lag i VM-historien nå längre än en kvartsfinal.

Men båda gångerna åkte de ut redan i åttondelsfinalen efter att vunnit gruppen och vid båda tillfällen skakades laget av bråk om bonusar med förbundet just före åttondelsfinalerna.

”Flesta är välbärgade”

Sedan Lars Lagerbäck tillträdde har förbundet (NFF) jobbat hårt för att allting kring bonusarna ska vara klart innan VM börjar.

– Det ska vara löst. Det är i varje fall vad de har sagt till oss. Och de flesta av spelarna är välbärgade så jag tror inte det ska bli någon stor grej, säger Roland Andersson.

Men i förra veckan avslöjade välunderrättade sajten MTNFootball att spelarna fortfarande inte fått ut halva bonusen för bronset i afrikanska mästerskapen i januari, sammanlagt drygt 10 miljoner kronor.

Och häromdagen avslöjade de vilka bonusar som gäller i VM (se faktaruta här intill).

Sex miljoner för guld

Ett VM-guld ger varje spelare maximalt 820 000 kronor – om man går obesegrade genom gruppen.

Det är inte särskilt mycket pengar om man jämför med vad spelarna i andra nationer belönas med, de spanska storfavoriterna får till exempel sex miljoner kronor var om de tar guld.

”Nigeria ett rikt land”

Och de nigerianska spelarna, hur välbärgade de än må vara, är inte nöjda – förstås.

– Vi har tvistat om det här. Förbundspamparna pratar hela tiden om hur viktig fotbollen är. Då måste de visa hur viktigt det är. Nigeria är ett rikt land. Vi känner oss ibland... inte lurade, men att de kunde göra mer för oss, säger Peter Odemwingie till Sportbladet.

Aktuell för Tottenham

Han har en miljonlön i Lokomotiv Moskva, fick Nigerias motsvarighet till vår Guldbollen i fjol och är nu aktuell för Tottenham.

– Bonusen är för låg. Vi missar aldrig en chans att trycka på pamparna för att få mer.

– Jag jämför inte med Ryssland, för jag vet vad några av mina lagkamrater får där. Men ta Ghana – de hade mer i afrikanska mästerskapen än vad vi hade, säger han till Sportbladet.

VM kan bli en rysare för Lagerbäck — inte bara på plan.

FAKTA

NIGERIAS BONUSSYSTEM (I KRONOR PER SPELARE)

Seger i gruppspelet: 80 000/match.

Seger i åttondelsfinalen: 100 000.

Seger i kvartsfinalen: 120 000.

Seger i semifinalen: 160 000.

Seger i finalen: 200 000.

Maximalt för VM-guld: 820 000.

Källa: MTNFootball.com

TIDIGARE PENGABRÅK UNDER VM:

VM 1994 i USA

Nigeria vinner gruppen före Bulgarien, Argentina och Grekland.

Då kommer bråken om bonusar.

Inför åttondelsfinalen mot Italien anländer landets idrottsminister och förbundskaptenen Clemens Westerhof förklarar för honom att hans spelare kräver att bonusen på 10?000 dollar för seger i åttondelen fördubblas.

Nigeria förlorar därpå mot Italien trots att de har 1–0 med en man mer med bara en minut kvar.

VM 1998 i Frankrike

Nigeria vinner gruppen igen. Denna gång före Paraguay, Spanien och Bulgarien. I åtton­delsfinalen väntar Danmark. Men det är ett, av nya bonusbråk, sargat Nigeria som hamnar i underläge med 0–2 redan efter 13 minuter.

– Som vanligt hade det varit diskussioner före matchen (om bonusar som inte betalats ut), har lagkaptenen Sunday Oliseh senare berättat.

Källa: Boken Feet of the Chameleon. The Story of African Football.