Undersökning: Varannan amerikan tror på guld

Folket i USA tror på VM-knall

FOTBOLL

Spanien, Brasilien eller Argentina som VM-vinnare?

Knappast, om man ska tro amerikaner.

Nästan hälften av dem tror att USA tar hem bucklan i Sydafrika, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Foto: AP
Fansen i USA tror hårt på Landon Donovan (t h) och Edson Buddle i VM.

Det är företaget Nielsen Media Research som gjort en onlineundersökning där nordamerikanernas starka tro på USA kommer fram. Företaget har frågat ett demografiskt representativt urval av människor i länder världen över om vilket land som vinner VM.

De flesta, 34 procent, tror att Brasilien vinner turneringen. Det ligger hyfsat i linje med de stora spelbolagens odds, där brassarna ligger tätt bakom favoriten Spanien.

Men om man bara ser på svaren från nordamerikanerna i undersökningen så tror hela 46 procent på vinst för USA, som visserligen slog EM-mästarna Spanien förra året men sällan har gått långt i de stora turneringarna. Undantagen är 1930, då man delade bronset med Jugoslavien och 2002 i Sydkorea och Japan då laget gick till kvartsfinal.

...men spelbolagen tvekar

Om man tar en titt hos de stora spelbolagen verkar de inte ha kommit till samma slutsats om USA:s slagkraftighet, utan ger runt 70 gånger pengarna för amerikansk seger i VM.

När alla länder räknas in i undersökningen så kommer USA på andra plats tillsammans med Argentina, Tyskland och England, som alla får 9 procent av rösterna.