Så mycket tjänar stjärnorna på guld

Här är ländernas bonusar

Foto: AP
Fernando Torres, Spanien.
FOTBOLL

VM i Sydafrika är bara dagar bort och favoritlagens fotbollsförbund lockar nu med miljoner för att motivera sina världsstjärnor lite extra.

Spanien och Argentina är de som betalar mest för en triumf i turneringen trots en skakig ekonomisk situation i länderna.

Det är finanskris i världen och Spanien är ett av de drabbade länderna i Europa. Trots det lovar landets fotbollsförbund nästan sex miljoner kronor vardera till Xavi, Iniesta, Torres och de andra stjärnorna om laget spelar hem guldet Sydafrika.

England trea

Summan sticker i ögonen på många i hemlandet och Spanien är, trots situationen i landet, mest generösa med VM-bonusar. Bara för en semifinalplats får de spanska spelarna nästan en miljon vardera.

Även Diego Maradonas Argentina har haft stora problem med landets ekonomi. Trots det är Argentina tvåa på listan med en bonus på fem miljoner kronors vardera till spelarna vid ett VM-guld. England skuggar strax bakom på 4,6 miljoner.

Skänks till Enkes minne

Även de tyska spelarna blir rikligt belöna om landet spelar hem den ädlaste medaljen i Sydafrika. Men de tyska stjärnorna har inför turneringen annonserat att en stor del av summan kommer att doneras till Robert Enke Foundation om det bär hela vägen.

Robert Enke var som bekant aktuell för en målvaktspositionen i laget men tog livet av sig i slutet av förra året.

FAKTA

Storlagens guldbonusar:

Spanien: 5,8 miljoner

Argentina: 5 miljoner

England: 4,6 miljoner

Frankrike: 3,8 miljoner

Tyskland: 2,4 miljoner

Italien: 2,3 miljoner

Brasilien: 1,7 miljoner