VM-låtarna vi minns – eller helst vill glömma

Sportbladet listar tio klassiska VM-plågor och ger er årets officiella låtar

FOTBOLL

När en svensk tänker på VM-bronset 1994 kan man inte låta bli att nynna på ”När vi gräver guld i USA”.

Eller har vi fel?

Till varje mästerskap föds det nya VM-plågor.

Nu saknar vi Sverige i årets mästerskap – men Sportbladet bjuder ändå i denna lista på några härliga klassisker från 1958 fram till i dag.

Vilken är din favorit? Och vilka låtar har vi missat?

Tilläggas bör är att listan är utan inbördes ordning. Och det finns en hel drös låtar som inte är med.

Och vi älskar när ni kommenterar, så tyck till!

1958: Vi hänger med – Nacka Skoglund

Denna kitschiga dänga skrevs faktiskt efter Sverige-VM 1958. Stikkan Andersson har skrivit texten och det var ju ren jackpot att den svenska hjälten Lennart ”Nacka” Skoglund sjöng in den.

1974: Vi är svenska fotbollsgrabbar – Svenska landslaget

Här har vi en svängig slagdänga som förutom att hjälpa svenska landslaget till en femteplats i VM i Västtyskland även hamnade på Svensktoppen under juli-månad 1974.

1986: A special kind of hero – Stephanie Lawrence

Mexiko-VM 1986:s temasång. Titeln matchar ju ganska hyfsat med mästerskapets gigant Diego Maradona som gjorde lite som han ville på planen, däribland ett mål med handen.

1986: Vi e röde, vi e hvide/ Re-Sepp-Ten – Dodo and the Dodos

1986 var året då de danska fotbollsfansen blev kända som världens gladaste fotbollsfans. Mycket tackvare denna käcka trudelutt.

1990: Un'estate italiana – Edoardo Bennato and Gianna Nannini

Pampigt italienskt blev temat för den officiella låten till VM 1990. Låten blev väldigt populär och sålde bland annat väldigt bra i Schweiz där låten hamnade i topp på singellistan. I Sverige hamnade den som bäst sjua.

1990: Ciao Ciao Italia – Galenskaparna Aftershave och Landslaget

Klassiskt och humoristiskt som alltid när Galenskaparna skapar. Den blev dock inte lika poppis på singellistan i Sverige som föregående sång, Ciao Ciao hamnade nämligen som bäst 12:a. Kanske Sveriges 1–2, 1–2, 1–2-resultat gav låten taskiga vibbar?

1994: Gloryland – Glory

VM 1994 i USA, mästerskapet som värmer varenda svensks hjärta. Detta var den officiella låten. Den finns både instrumental och med text. Det här är en låt med gåshudsvarning, om man är av den sentimentala sorten och gillar gospelkänslan.

1994: När vi gräver guld i USA – GES

Att inte ta med den här låten på listan hade varit att begå offentligt självmord. Det går inte att ignorera låten som är synonym med den bästa sommaren 1994.

1998: La Copa de la Vida – Ricky Martin

Här har vi fest, här har vi drag, här har vi en tillhörande dans. Ricky Martin visste hur man skulle få drag i fotbollsfesten i Frankrike och han fick kanske några fler tjejer att i alla fall lägga en tanke på fotboll, eller på Ricky Martins tajta byxor.

2002: Global Fussball OK – Tyskarna från Lund

Detta är en outsider. En skum VM-låt som lanserades i Sverige inför VM 2002 i Asien. Att de sjunger på egenhändig ”tyska” är en annan femma, men undertecknad kan fortfarande komma på sig själv med att nynna på denna.

...och här är tre av årets VM-låtar

2010: K'naan – Wavin´ flag

Den somaliske artisten bidrar med den kanske mest kända låten på förhand till sommarens VM. Lyssna här!

2010: Waka Waka – Shakira

Vad tycker vi om att Shakira från sydamerikanska Colombia får sjunga låten som gäller för det första VM på afrikansk mark? Vad tycker vi om videon där fotbollsspelare som inte är med i VM är med?

2010: Sign of a victory – R Kelly

Amerikanske R 'n' B-sångaren R Kelly kan också leverera. Med lite härlig kör i bakgrunden.