TV4-profiler skyddas av extra vakter i VM

Säkerheten prioriteras på de svenska tv-bolagen – journalister rånade under pistolhot i Sydafrika

1 av 4 | Foto: AP
Här blev två portugisiska och en spansk journalist rånade när de låg och sov i?går. De svenska tv-bolagen prioriterar ­säkerheten och efter ankomsten till Sydafrika har TV4 hyrt in en extra vakt.
FOTBOLL

I går rånades två portugisiska och en spansk journalist under pistolhot i Sydafrika.

På de svenska tv-bolagen är säkerheten högprioriterad – tv-profilerna skyddas av vakter och speciallarm.

– Man begränsar sig något och tar inte några risker, säger Nora Strandberg på TV 4.

I går rånades två portugisiska och en spansk journalist under pistolhot i Sydafrika.

På de svenska tv-bolagen är säkerheten högprioriterad – tv-profilerna skyddas av vakter och speciallarm.

– Man begränsar sig något och tar inte några risker, säger Nora Strandberg på TV 4.

Brottsligheten i VM-staden Johannesburg är omfattande. Trots att säkerheten är hög blev två portugisiska journalister och deras spanska kollega rånade när de låg och sov i ett av husen i det av VM-arran­gören rekommenderade Nutbush Loma Lodge i Magaliesburg utanför Johannesburg.

Brolin har en ”Rape Gate”

Antonio Simoes, fotograf på den portugisiska tidningen O Jogo, vaknande tidigt på morgonen av att två män tagit sig in i hans sovrum.

– De sa åt mig att ligga på sängen, täckte mig med en filt, pressade ­pistolen mot mitt huvud och sa åt mig att sova, säger Antonio Simoes enligt AP.

Ingen blev skadad, men händelsen kom bara två dagar före invigningen av VM.

För de svenska tv-bolagen TV 4 och SVT är säkerheten starkt prioriterad. Alla utsända medarbetare har inför avresan fått information och kunskap om vad de bör tänka på.

Anna Brolin, reporter på TV 4, berättar på sin VM-blogg om säkerhetspådraget i huset där hon bor tillsammans med två kollegor under mästerskapet.

”Dessutom har vi vid ”Alarm on” låst in oss med en så kallad ”Rape Gate” (Ja, det är precis så fräscht som det låter) – En grind som stänger ute oss, och ev inkräktare, från att ta sig mellan ett annat sovrum, kontoret, vardagsrummet, och in till vårt territorium som då består av en hall och två sovrum.” skriver Anna Brolin.

Har en extra vakt

Efter ankomsten till Sydafrika har teamet skaffat en extra vakt utanför huset.

– Vi hyrde till en vakt efter att vi insåg att vi kommer hem sent och ska in genom grinden och packa ur våra ­saker, säger Anna Brolin.

Både hon och hennes reporterkollega Nora Strandberg poängterar att de inte upplever miljön som hotfull eller otrygg, men säger att de inte tar några risker.

– Det finns en säkerhetskultur som är väldigt proaktiv och den får en att bli lite skraj..., men det känns tryggt. Är man i de områden där fotbollslagen håller till är det inte farligt, det är om man är ute och gör egna reportage man ska vara försiktig, säger Anna Brolin.

”Finns olika larmfunktioner”

– Vi har haft genomgång innan vi ­åkte, vi har fått boende och transporter och utsätter oss inte för onödiga risker. Folk är väldigt hjälpsamma, ­säger Nora Strandberg.

Varken TV 4 eller SVT har vidtagit några åtgärder efter gårdagens rån.

– SVT har samarbete med ­säkerhetsbolag som vi använt oss av tidigare. Våra utsända har fått fakta och uppmaningar om hur man ska agera, vad de ska akta sig för hur de ska bete sig. Och det finns olika larmfunktioner som vi kan aktivera om något skulle hända, säger Max Bursell, projektledare för VM på SVT.

FAKTA

Fem journalister har redan rånats

Journalisterna har blivit varnade i förväg, men det hjälpte inte. I går blev de första utländska reportrarna rånade i Syd­afrika.

Ett väpnat gäng stal bland annat datorer, telefoner, pass, ackrediteringar och kamerautrustning från två portugisiska och en spansk journalist.

Journalisterna sov i en stuga

i Magaliesburg nordost om Johannesburg när de blev rånade under pistolhot.

– När de satte en pistol mot mitt bröst för andra gången tänkte jag att jag var död, säger en av reportrarna, Antonio Simoes, till en portugisisk nyhetsbyrå.

– Lyckligtvis blev ingen skadad och inga skott avlossade, säger polistalesmannen Hangwani Mulaudzi.

En person har redan gripits misstänkt för dådet.

Rånet var inte det första som drabbade journalister inför fotbolls-VM. I söndags blev en sydkoreansk reporter rånad på en gata i Durban och för en vecka sedan blev en australisk journalist rånad när han besökte en toalett i en affär i Johannesburg. (TT)