”Mitt lag saknade motivation och var energilöst”

Nye förbundskaptenens passning till Svennis

FOTBOLL

JOHANNESBURG. I morgon leder Javier Aguirre ut sitt Mexiko till en VM-premiär.

På vägen skickar han en passning till företrädaren Sven-Göran Eriksson.

– Jag vet inte vad Eriksson gjorde, men jag vet att mitt lag saknade motivation och var energilöst, säger han.

Foto: FOTO: AP
Javier Aguirre.

Soweto gör sig redo. På torsdagseftermiddagen hölls de sista presskonferenserna före premiärmatchen mellan Sydafrika och Mexiko.

Spelarna kommer att vara nervösa.

Deras tränare? Knappast lika mycket.

Hans fjärde VM

Sydafrikas förbundskapten Carlos Alberto Parreira gör sitt sjätte VM, hans kollega Javier Aguirre i Mexiko gör sitt fjärde.

I Aguirres fall var det inte många som trodde på det när han tog över landslaget igen i april 2009. Mexiko låg långt efter i VM-kvalet och kritiken mot hans företrädare Sven-Göran Eriksson var massiv.

Nu är både Eriksson och Aguirre i Sydafrika, med varsitt lag, och när mexikanen fick en fråga om vad Svennis gjort för misstag med hans lag kunde han välja mellan att vara ärlig och att undvika frågan.

Han gjorde ett mellanting.

– Laget fokuserade på fel saker. De bråkade, inte med varandra men med andra, och jag saknade ordning. Jag samtalade med dem, med förbundet, med klubbarna och gjorde klart att vi kunde kvala in till VM. Och det gjorde vi.

”Vet vad de går igenom”

Aguirre kom in i mexikansk fotboll som en enande kraft, nu ska han leda laget genom det som Parreira lovar ska bli ”ett krig” och ”ett helvete”.

Sydafrika–Mexiko, 16.00 på fredag.

– Jag har själv varit med som spelare i en VM-premiär på hemmaplan (Mexiko-VM 1986) och vet precis vad de går igenom, säger Javier Aguirre.