Blågult: Spanien vinner VM-guldet

Landslagsspelarna i unik enkät: De har bäst spelare – och Villa blir skyttekung

Foto: Foto: AP
Spelarna i svenska landslaget tror på Spanien och David Villa i VM.
FOTBOLL

Sverige var ett av lagen som tvingades ge vika för Spanien i EM 2008.

Nu tror de svenska landslagsspelarna att spanjorerna fortsätter sitt segertåg – mot VM-guld.

– Och David Villa vinner skytte­ligan, säger Sebastian Larsson.

Sportbladet har frågat 16 spelare från den senaste landslagstruppen. Vissa har sagt två spelare, då har de spelarna fått en halv röst var. Enkäter: Petra Thorén, Marcus Leifby & Kristoffer Bergström

Det har snart gått två år sedan den historiska kvällen då Spaniens långa guldväntan på 44 år var över. Fernando Torres blev finalhjälte mot Tyskland och ”la Roja” firade sitt EM-guld med en varm, intensiv och äkta glädje. På vägen mot guldet besegrades Sverige med 2–1 genom ett mål på tilläggstid av David Villa. När Sportbladet nu en kvalperiod senare ber de svenska landslagsspelarna tippa VM-segrare faller många av rösterna på just Spanien.

Hela 69 procent av 16 spelare från den senaste landslagssamlingen (Bosnien-Hercegovina och Vitryssland) tror att Spanien tar VM-guld.

– Spanien tror jag hårt på, säger mittbacken Daniel Majstorovic.

– Jag får vara tråkig och också säga Spanien då.., säger målvakten Andreas Isaksson när han ska tippa och fortsätter:

– De vann EM och har flera spelare som gjort det bra i år, många är Barcelonaspelare. Spanien är det lag som har bäst spelare på pappret. Men det krävs att man har lite tur också i ett mästerskap.

Barcelona är den klubb som har flest VM-spelare överhuvudtaget, 13 stycken. Sju av Barcaspelarna tillhör just det spanska landslaget.

Källström tror på England

Sedan EM-guldet 2008 har Spanien fått en ny förbundskapten. Vicente del Bosque har visserligen en på förhand enkel grupp att coacha sitt lag genom: Honduras, Chile och Schweiz. Men vid gruppseger väntar sedan tvåan i grupp G; Brasilien, Portugal, Elfenbenskusten eller mindre sannolikt Nordkorea.

Bland de 16 tillfrågade spelarna håller tre – mittfältarna Kim Källström och Anders Svensson samt mittbacken Jonas Olsson – England som favorit. Vinner Spanien och England sina respektive grupper kan de mötas i en final.

Och om inte argentinaren Lionel Messi får en drömturnering är det i något av dessa lag som den stora VM-kungen kommer att spela, tror de svenska landslagsproffsen.

De flesta tror att David Villa, som vann skytteligan under EM 2008, blir VM:s stora stjärna.

Men den svenske landslagsmålvakten Andreas Isaksson lägger sin röst på en annan spansk stjärna.

– Torres blir skyttekung, säger han.