Spelar under hot – från Al Qaida

”Särkerheten har skärpts”

FOTBOLL

Det danska landslaget spelar fotbolls-VM i Sydafrika under terrorhot.

Under våren anhöll irakisk polis en man med anknytning till Al Qaida som planerade att attackera den danska landslaget och dess fans med bilbomber och skjutvapen.

– Det är en säkerhetsfråga och har diskuterats men det kommer inte att hindra oss från att göra som vi brukar göra, säger danska presschefen Lars Berendt till Reuters.

Foto: FOTO: AFP
Jon Dahl Tomasson.

Terrorplanerna upptäcktes när polisen i Irak slog till mot två kända Al Qaida-ledare. De fann då även detaljerade planer på en attack mot det danska landslaget under VM som senare ledde till ytterligare ett gripande.

”Vår önskan att vara öppna”

Bakgrunden är de karikatyrer av profeten Mohammad som publicerats i dansk press. Men landslaget vägrar låta sig skrämmas utan håller fast vid sin öppenhet gentemot media och fans.

– Det är en säkerhetsfråga och har diskuterats men det kommer inte att hindra oss från att göra som vi brukar göra. Det är vår önskan att vara öppna och tillgängliga för publiken och det är utmaningen vi gett till säkerhetspersonalen att lösa åt oss, säger danska presschefen Lars Berendt till Reuters.

Säkerheten har skärpts

Stjärnan Jon Dahl Tomasson säger att spelarna är medvetna om att det finns ett potentiellt hot men försöker att inte låta sig påverkas av det.

– Med karikatyrerna och det har vår säkerhet skärpts lite men det är inget vi märker varje dag. Vår relationen till fansen har alltid varit nära, även i svåra tider. Vi respekterar dem och de respekterar oss så länge de ser att vi gör vårt bästa, säger Tomasson.