”Vi är beredda”

FOTBOLL

Jodå, Maradona har alldeles rätt.

– Som tränare vill man alltid ha mer tid på sig, säger Lars Lagerbäck.

Men någon artighet i retur fick Maradona inte av sin svenske kollega.

Foto: FOTO: AFP
Lasse Lagerbäck.

Presskonferensen på matcharenan Ellis Park på fredagskvällen varade i 12.27 minuter och bjöd inte på annat än självklarheter och floskler.

Med andra ord, ungefär som det brukar vara.

Lagerbäck pratade engelska, men han sade i princip det han tidigare brukade säga på modersmålet under tio års tid med fotbollslandslaget.

I korta drag, det här:

– Vi ser fram emot matchen.

– Vi är förberedda.

– Vi har förberett oss bra, bott bra, tränat bra.

– Nu ser vi fram emot matchen och att få komma i gång.

Och det där med att han inte haft mycket tid på sig och skulle ha önskat sig mer, har han upprepat gång på gång de senaste veckorna.

Lagerbäck säger att han har bra koll på Argentina, att han inte är orolig för hur de kommer att spela, med en tokoffensiv 3–4–3-uppställning eller en något försiktigare variant.

– Vad jag har sett av Argentina, även utan Maradona, spelar de alltid offensivt. Vi har förberett oss på allt som kan hända.

Vilken är den största utmaningen med att möta Argentina?

– Alla vet att Argentina är ett bra lag, men det är ingen skillnad i att möta dem eller något annat lag. Nu är det fokus på oss och vårt spel. Vi ska försvara oss bra när de har bollen och attackera när vi har den. Det är likadant i alla matcher.

Känner ni av förväntningarna?

– Svårt för mig att uttala mig om pressen totalt sett på laget. Under mina tre månader i Nigeria upplevde jag alla förhoppningar och förväntningar. Man har alltid pressen på sig när man spelar professionell fotboll. Det är alltid lite mer press i ett VM. Vad jag kan se av spelarna är det också något positivt i att ha pressen på sig. Det är glädjen i idrott, att försöka vara bland de bästa och att vinna.

Din bild av Maradona som tränare?

– Jag vet inget om Maradona som coach eftersom jag inte sett honom leda ett lag. Det är svårt att ha en uppfattning när jag inte sett en tränare arbeta. Det enda man ser från kvalet är att han använde många spelare, fler än normalt.

Henrik Skiöld/TT