Läkaren: Farligt Tittarna: Störigt Lagrell: Härligt

Förbundsbasen försvarar vuvuzelan: ”Man får ta seden dit man kommer”

FOTBOLL

Läkare dömer ut vuvuzelan och svenska fans rasar över det öronbedövande ljudet.

Men Svenska Fotbollförbundet försvarar den sydafrikanska läktarkulturen.

– Jag tycker inte atttutorna är störande. Det här är en del av Sydafrikas kultur och man får ta seden dit man kommer, säger Lars-Åke Lagrell.

Världsmästerskapets största snackis, vuvuzelan (en sydafrikansk trumpet som är populär bland de inhemska fotbollssupportrarna), har blivit hårt kritiserad för sitt höga ljud som kan orsaka en omedelbar hörselskada.

Under VM-premiären mellan Sydafrika och Mexiko, som följdes av 84 000 supportrar på plats, var feststämningen total – men även öronbedövande. Med tusentals vuvuzelor i publiken var ljudkulissen otroligt kraftig.

Försvarar oväsendet

Läkare och svenska fans dömer ut den afrikanska läktartraditionen som uppfattas som skadlig och störande. Men pamparna i Svenska Fotbollförbundet försvarar oväsendet.

– Jag tycker inte tutorna var det största problemet

utan snarare själva musiken under

invigningen, säger ordförande Lars-Åke Lagrell.

Tycker du FIFA gjorde rätt som godkände vuvuzelorna?

– Ja, det tycker jag av det skälet att åker du till ett annat land får du ta seden dit du kommer. Här i Sydafrika är det andra kulturer och traditioner. Jag var inte besvärad av tutorna.

”Var fantastiskt”

Fotbollsfans hemma i tv-sofforna är av en annan åsikt. I går ansåg 85 procent av Sportbladets läsare att ljudet från tutorna var störande.

Men Lagrells åsikt delas av ytterligare två kollegor som alla såg premiären live.

Fotbollförbundets generalsekreterare Mikael Santoft:

– Det var fantastiskt – fullständigt öronbedövande av alla trumpeter och applåder. Men inte ett dugg obehagligt. Jag stördes inte.

– Det lät som en bisvärm på hur många decibel som helst. Men det var absolut inte obehagligt. Snarare en ovanlig ljudkuliss, som är en del av deras supporterkultur, säger vice ordförande Susanne Erlandsson.