”Du kan inte vara älskad av alla...”

Messi om att vara bäst i världen och tvivlarna i Argentina

FOTBOLL

Han är VM:s kanske allra största stjärna.

Men till sin förbundskaptens nivå tycker sig Lionel Messi inte ha nått – än.

Argentinas stora affischnamn minns sitt första

telefonsamtal med Diego

Maradona:

– Jag kunde inte tro att det var sant. Mina ben skakade som aldrig förr, säger han.

Argentina har satt sitt hopp till Lionel Messi.

Och Barcelonaspelaren är redo.

– Ett VM är något helt unikt. Det kände jag redan förra gången i Tyskland. Det är något man inte kan missa, säger han.

Han har vunnit Champions League, La Liga, OS-guld och klubblags-VM, och därtill fått den ena utmärkelsen efter den andra.

Men när Argentina i dag möter Lars Lagerbäcks Nigeria påbörjar Messi en ny jakt: Jakten på VM-guldet, under Diego Maradonas ledning.

Kan du nämna tre egenskaper som kännetecknar Diego Maradona som tränare?

– Hans största styrka är hans starka personlighet. Hans personlighet och dragningskraft är enorm. Varje gång han börjar prata lyssnar vi intensivt. En annan sak är att han är bra på att motivera. Om man inte motiveras efter ett av Diegos peptalks är man ingen fotbollsspelare. Man kan verkligen se hans fanatiska inställning och passion för fotbollen. Och en sista sak: När man ser honom sparka till en boll på träningsanläggningen är det som att ha den störste bredvid sig.

Vilka likheter och skillnader finns mellan Guardiola och Maradona?

– De föredrar olika taktiska spelsystem. Jag har haft mest tid med Guardiola så det är naturligt att jag föredrar hans instruktioner. Guardiola jobbar mycket med spelarnas position på planen. Maradona arbetar mer med motivation, han vill ruska om dig. På det personliga planet är Guardiola en analytiker medan Maradona kännetecknas av passion.

Gillar inte jämförelsen

Minns du ditt första möte med Maradona?

– Det var i U20-VM i Holland 2005. Jag fick en mobiltelefon överräckt till mig, utan att veta vem det var på andra sidan linjen. Någon ville säga hej till mig. Då hörde jag Diegos välkända röst. Jag kunde inte tro att det var sant. Mina ben skakade som aldrig förr. Jag var helt stum och visste inte vad jag skulle säga. Några år innan han blev förbundskapten bjöds jag in till hans tv-show. Vi spelade fotbolls-tennis. Båda situationerna var fantastiska. I dag är det mer avslappnat, men samtidigt är det som förut. Jag förundras över att jag har världens största fotbollspelare genom tiderna så nära mig.

När man tänker på Maradonas idolstatus och din egen ställning som världens bästa fotbollspelare... är det bra eller dåligt att han leder dig under VM?

– Det kan tyckas märkligt, men å andra sidan är det också väldigt intressant. Kanske kan det vara en fördel att han upplevt samma press som jag gör. Han kan guida mig genom det här. Han har upplevt samma förväntningar och påtryckningar. Därför förstår han min situation.

Paradoxalt nog finns det fortfarande folk i Argentina som tvivlar på dig i landslaget?

– Så är det. Du kan inte vara älskad av alla. Jag har alltid gjort och kommer alltid göra mitt yttersta för landslaget, även om inte alla kan se det ännu.

Experterna diskuterar det redan.

Kan Messi någon gång överträffa Maradonas bedrifter?

– Jag gillar inte jämförelsen. Vi spelar inte under samma tid. Fotbollen, det taktiska spelet, tempot och markeringarna är inte det samma som tidigare. Vi har alla vår egen tid. Jag vill bara njuta av spelet och hoppas på att uppskattas för det jag gör och uppnår under min karriär. Maradona har haft en annan. Den betydelse han har och den glädje han skänkt till det argentinska och hela klotets folk är något helt unikt. Jag önskar att jag kan göra något liknande, även om det bara en bråkdel av vad han gjort på planen.

Det har varit mycket skriverier om din och Maradonas personliga relation.

– Egentligen vet jag inte var kommentarerna kommer från. Flera av dem har varit rena lögner. Det är uppenbart att våra dåliga resultat frammanat ångest, panik och negativa rykten. Men nyligen träffades vi i Barcelona. Då kunde vi prata om vad som var vikigt inför VM i Sydafrika. Vi vill båda göra vårt bästa för landslaget. En annan sak är att ingen av oss gillar att förlora.

”Drömmer om bucklan”

Hur ser du på Argentinas grupp?

– Det är en stark grupp. Det är fel att tro att det finns svaga grupper när det är VM-slutspel. Alla kommer dit med stoltheten att ha tagit sig vidare och känslan av att försvara sitt lands färger. Vi måste vara helt fokuserade om vi ska gå vidare från gruppen.

Vad gör du för att hålla fötterna på jorden? Du är ju bara 22 år.

– Det är svårt att svara på. Men inget av det som finns runt mig förändrar min personlighet. Kanske är det något jag har med mig hemifrån. Jag känner mig inte bättre än andra.

Är det inte svårt att behålla ödmjukheten?

– Jag har alltid varit en enkel och lugn person. Det är ingen roll jag tagit efter medias stora intresse för mig. Jag föredrar att vara med familjen mer än att gå på stan.

Ser du dig själv stå med VM-bucklan inom en snar framtid?

– Ja, jag drömmer om den i alla fall, haha.

FAKTA

Leo Messi om...

...när han känner sig som gladast på en fotbollsplan

”När jag går ut på planen tänker jag bara på att göra mitt bästa. Men självklart är det

speciellt att få göra mål, och jag firar det som alla andra spelare.”

...vad fotbollen betyder för honom

”Kontakten med bollen och matcherna är det vackraste med det här yrket. Det är mycket enkelt.”

...svårigheten med att vara känd

”Jag kan erkänna att det inte är lätt att gå på stan. Det kan jag sakna lite... Jag föredrar att stanna hemma i mitt hus.”

Sergio Levinsky