BBC vill sända vuvuzela-fritt

Och internetföretag säljer "vuvuzelafilter" – påstås radera tutljudet

FOTBOLL

Brittiska mediejätten BBC undersöker nu om det går att erbjuda vuvuzela-fria versioner av sändningarna från fotbolls-VM, skriver The Guardian.

Men enligt SVT går det inte att bli av med ljudet från tutorna om man inte sänder helt utan ljud.

– Att bli av med det när det är så starkt, det går inte, säger David Hagen, pressansvarig på SVT.

BBC har fått hundratals klagomål på tutan, vars tjutande dominerar ljudbilden under matcherna. Planen är att det ska gå att stänga av ljudet från läktarna.

Men enligt David Hagen, pressansvarig för VM på SVT, går det inte att bli av med tutandet från vuvuzelorna utan att stänga av allt ljud.

– Att bli av med det helt när ljudet är så starkt, det går inte, säger han.

SVT har i nuläget valt att inte använda ljudet från alla mikrofoner som är utplacerade på arenan, utan man använder sig av kommentatorsljudet och lite miljöljud från planen.

– Men den begränsningen påverkar inte vuvuzela-ljudet särskilt mycket, säger David Hagen.

FIFA bestämmer

Det är inte heller SVT eller TV4 som producerar sändningen utan FIFA, vilket gör möjligheterna att påverka mindre.

Parallellt med kritiken finns ett ökande intresse för instrumentet i Storbritannien. Exempelvis sålde varuhuset Sainsbury
22 000 stycken under timmarna före Englands match mot USA i lördags.

Och fler vill tjäna en slant på vuvuzelorna. Ett internetföretag marknadsför nu ett "vuvuzelafilter" som utlovar att radera ut tv-ljudet från tutorna. För knappt 30 kronor kan man ladda ned en mp3-fil som man sedan spelar upp på sin stereo under VM-matcherna. Ljudet som produceras liknar vuvuzelornas och tar enligt hemsidan bort oljudet från tv:n.

Men Anthony Sullivan, fysiker på Rhodes universitet i Sydafrika, kallar idén "ett marknadsjippo och slöseri med pengar".

– Ljudeliminering beror på specifika placeringar. Man kommer inte att radera ut ljudet, säger Sullivan.