36 lättklädda kvinnor utslängda från match

Förhördes efter misstänkt otillåten marknadsföring – Fifa förnekar arresteringarna

Foto: GETTY IMAGES
Holländska fansen håller igång på läktaren.
FOTBOLL

36 lättklädda kvinnor slängdes ut från arenan när Holland och Danmark möttes i går och arresterades och förhördes därefter.

Anledningen var att klänningarna de bar misstänktes vara en del av otillåten marknadsföring för ett holländskt bryggeri.

– Polisen sa att vi skulle bli arresterade och satta i fängelse i sex månader. Tjejerna grät, berättar en av de utslängda kvinnorna.

Som bekant vann Holland mot Danmark igår med 2–0 efter ett självmål av Simon Poulsen/Daniel Agger och ett mål av Dirk Kuyt.

Några som inte fick se sitt landslag vinna VM-premiären var 36 hollndska kvinnor i orange klänningar.

Riskerade fängelse

Under andra halvlek samlades ett 40-tal funktionärer runt dem och tvingade dem att lämna arenan, berättar Barbara Kastein, en av kvinnorna till sydafrikanska tidningen Star.

– Polisen kom och ställde samma fråga flera gånger om vi jobbade för Bavaria (ett holländskt bryggeri). De sa att vi höll på med ”bakhållsreklam” och att det var emot lagen i Sydafrika. De sa att vi skulle bli arresterade och skulle få sex månaders fängelse. Tjejer grät, det var jobbigt, säger Kastein.

Klänningarna som kvinnorna bar lanserades av det holländska bryggeriet Bavaria tidigare i våras.

”Fifa har inte patent på orange”

Enligt Fifas regler är det inte tillåtet att göra reklam för bryggerier som inte är officiella VM-samarbetspartners.

Bavarias talesman Peer Swinkels menar att det inte var en del av en otillåten marknadsföring.

– Vi lanserade den orange klänningen 30 april, på drottningens födelsedag. Det holländska folket är lite galna i orange och bär det under högtidsdagar och större evenemang som VM. Klänningarna har ingen reklam på sig och Fifa har inte patent på färgen orange, säger han enligt Star.

Inleder rättslig process

Fifa förnekade i dag att kvinnorna skulle ha blivit arresterade, men erkänner att de frågat kvinnorna om Bavaria-bryggeriet och att de planerar att starta en rättslig process mot bryggeriet.

ARTIKELN HANDLAR OM