Kaká har historien och pressen på sina axlar

"Jag är inte nöjd med mina insatser"

FOTBOLL

I kväll kliver favorittippade Brasilien in i VM-turneringen där de ställs mot Nordkorea.

Men den store stjärnan Kaká har haft en blek säsong i Real Madrid och måste nu upp till bevis för att den framgångsrika nationen ska få lyfta bucklan för sjätte gången.

Inställningen till det brasilianska landslaget anno 2010 är ambivalent. Samtidigt som de flesta ser laget som en guldkandidat får förbundskaptenen Dunga kritik för att det inte är den anfallsglada fotbollen som gör laget till favoriter.

Efter att ha byggt sina lag på ett stort antal uppseendeväckande, men i sanning inte alltid vägvinnande, spelare genom åren är det nu ett något mer färglöst och defensivt balanserat landslag som mönstras. Och dessutom har den klarast lysande stjärnan Kaká haft en blek säsong i Real Madrid, något som Kaká själv förklarar så här:

– Jag är inte nöjd med mina insatser, men det är bara fysiskt. Jag har lidit en hel del sedan jag blev skadad, sade han inför turneringen.

"Vet alla hur bra han är"

Men den numera skadefrie Kaká måste leverera direkt om brassarna ska ta sig helskinnade ur den tuffa gruppen med Nordkorea, Elfenbenskusten och Portugal.

– Kaká är en väldigt viktig del i vårt lag. Vi vet alla hur bra han är och det är viktigt för oss att han spelar bra, säger anfallaren Luis Fabiano inför dagens match.

Kaká gjorde mål i sin VM-debut mot Kroatien 2006 i Tyskland, en turnering där ett uppskrivet Brasilien åkte ut mot Frankrike i kvartsfinalen. Nu väntar ett ovisst möte med Nordkorea, som få vet särskilt mycket om.

Nygammalt Brasilien

– Det är alltid nervöst före den första matchen, men vi måste spela som Brasilien brukar spela, då blir det nog bra, säger Kaká enligt AP.

Tillbaka till ursprungsdilemmat då: Dunga har tydligt visat att det inte blir tal om att "spela som Brasilien brukar spela", utan en stark defensiv prioriteras. Det var en stil som fungerade när han själv styrde mittfältet i VM i USA 1994.

Det blev guld den gången, och det kan mycket väl bli det igen.

Men den som tror att det ska bli i samma anda som Garrincha, Socrates, Ronaldinho, Pelé, Zico och Ronaldo, får nog vänja sig vid ett nygammalt Brasilien.

Matchen mellan Brasilien och Nordkorea börjar 20.30 och visas i SVT.